Bijna onmogelijk, maar mocht het je zijn ontgaan: PSV werd wederom landskampioen! Tijdens de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam won de Eindhovense club met 4-2. Fans waren laaiend enthousiast met toeters, confetti en vuurwerk. Alleen dat pakte niet voor iedereen goed uit.
Supporters waren voorafgaand aan de wedstrijd al in de feeststemming. In de buurt van de speciaal ingerichte fan-zone, werd al flink geknald met illegaal vuurwerk. Eén van die supporters wilde vuurwerk oprapen, waarna deze ontplofte in zijn hand. Door de harde knal verloor de man een groot deel van zijn hand. Hij werd direct met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar hij diezelfde dag nog werd geopereerd. Dit incident vestigt wederom de aandacht op de gevaren van vuurwerk. Het is belangrijk om verantwoord hiermee om te gaan en bewust te zijn van de risico’s.
Het gebruik van vuurwerk wordt gezien als een traditie wanneer men iets belangrijks te vieren heeft. Echter, hiermee wordt voor verwezen naar siervuurwerk. Siervuurwerk toont mooie figuren en kleuren in de lucht wat velen mooi vinden om te zien. Naast siervuurwerk bestaat er ook knalvuurwerk. Dit is vuurwerk waar niks zichtbaar is, maar het juist gaat om de knal. En voor sommige geld dan, hoe harder hoe beter.
Maar wat je niet moet vergeten is dat zowel sier- als knalvuurwerk beschikken over een grote explosieve kracht. Dit kan ernstige verwondingen veroorzaken zoals brandwonden, gehoorbeschadiging, verwondingen aan handen en ogen, blijvende invaliditeit of erger. Wil je meer nieuws of feitjes lezen over Eindhoven? Klik dan hier!
Brandwonden
Vuurwerk bevat chemische stoffen. Wanneer deze met een vlam worden ontstoken, produceren deze stoffen een intense hitte. Zelfs kleine vuurwerkartikelen kunnen ernstige brandwonden veroorzaken wanneer deze in contact komen met kleding of met de huid.
Oogletsel
Door de hoge snelheid waarmee vuurwerk wordt afgevuurd, kan oogletsel worden veroorzaakt. Dit kan variëren van lichte schaafwonden tot volledige blindheid. Het is daarom van belang om altijd een veiligheidsbril te dragen bij gebruik van vuurwerk. Deze bril kan het risico op oogletsel helaas niet voorkomen, maar de kans wel aanzienlijk verlagen.
Gehoorschade
Het harde geluid dat vrijkomt na ontsteking, en dan met name bij knal vuurwerk, kan het gehoor flink beschadigen. Vooral langdurige blootstelling op korte afstand aan het harde geknal, leidt tot gehoorschade of doofheid. Het dragen van gehoorbescherming kan dit risico iets verlagen.
Psychologische impact van ongevallen met vuurwerk
Naast fysieke verwondingen kan vuurwerk ook psychologische gevolgen met zich meedragen. Niet alleen de personen die zelf een traumatische vuurwerkervaring hebben gehad, maar ook voor naasten en/of toeschouwers van het ongeval. Angststoornissen of PTSS zijn veel voorkomende klachten na (het zien van) een vuurwerkongeval.
Naast zowel fysiek als mentaal letsel wat je zelf kunt oplopen als je niet verantwoord omgaat met vuurwerk, kan het nog meer ongelukken veroorzaken. Vooral in of rondom verkeer is het gevaarlijk om vuurwerk (knal of sier) af te steken. Bestuurders kunnen schrikken van het harde geluid en de flitsen of worden afgeleid door rondvliegend materiaal. Hierdoor kunnen zij controle over het stuur verliezen of zelf worden geraakt.
Wet- en regelgeving omtrent het gebruik van vuurwerk
Het is van cruciaal belang dat vuurwerkgebruikers bewust zijn van de risico’s en het belang van het nemen van verantwoordelijkheden. Volgens de lokale wet- en regelgeving betreft dit onder andere: het vermijden van alcoholgebruik tijdens het afsteken, het hanteren van vuurwerk op een open en vlakke ondergrond, het dragen van bescherming en het houden van een veilige afstand van omstanders, gebouwen en andere objecten. Daarnaast bestaan er ook nog beperkingen die zijn opgelegd door het CBR. Het afsteken van vuurwerk in de buurt van wegen of verkeersroutes kan niet alleen gevaarlijk zijn voor degenen die het afsteken, maar ook voor andere weggebruikers. Het CBR pleit dan ook voor verantwoordelijk gedrag rondom vuurwerk en adviseert om het afsteken ervan te beperken tot daarvoor aangewezen locaties, zoals rustige weilanden of vuurwerkvrije zones. Vind hier meer informatie over het CBR in Enschede
Voorlichting en preventiemaatregelen zijn essentieel om vuurwerkongevallen te reduceren. Ouders of leerkrachten dienen jongeren hierover te informeren. Maar het is ook belangrijk dat lokale overheden, gezondheidsorganisaties en vuurwerkverkopers hier aandacht aan besteden. Zij kunnen bijdragen aan een veiligere omgang met vuurwerk door educatie materiaal aan te bieden, campagnes te starten met betrekking tot bewustwording van de risico’s of mogelijke alternatieven voor vuurwerk te promoten.
Ondanks het tragische vuurwerk incident dat heeft plaatsgevonden, heeft de overwinning van PSV velen in extase gebracht. En terecht. Maar laten we niet vergeten dat ook tijdens het vieren, veiligheid voorop wordt gesteld!