Vikingen waren beschaafder dan we dachten

01/11/2023
318
vikingen shutters voor het raam

Het stereotype beeld van Vikingen als woeste, ongetemde krijgers die hun zwaarden zwaaien, ondergaat een ingrijpende verandering dankzij recent archeologisch onderzoek. Opmerkelijke ontdekkingen van glazen ramen in Vikingnederzettingen onthullen een verrassend verfijnde kant van deze oude bevolking. In plaats van ruwe, ongepolijste barbaren blijken sommige Vikingen in de 9e en 10e eeuw al gebruik te hebben gemaakt van glazen ramen met shutters voor het raam, lang voordat deze technologie gemeengoed werd in middeleeuwse kerken en kastelen.

Het baanbrekende onderzoek dat tot deze ontdekking heeft geleid, is uitgevoerd door de Deense onderzoeker Mads Dengsø Jessen, die verbonden is aan het Nationale Museum van Kopenhagen. Samen met collega-archeologen analyseerde hij grondig 61 glasfragmenten die gedurende de afgelopen 25 jaar waren verzameld bij opgravingen in Zuid-Zweden, Denemarken en Noord-Duitsland.

Glazen ramen

Het resultaat van dit onderzoek onthulde dat Vikingen tussen de 8e en 11e eeuw daadwerkelijk glazen ramen gebruikten. Deze verrassende bevinding plaatst hen aanzienlijk voor op het gebied van glasgebruik in vergelijking met middeleeuwse gebouwen.

Het Nationale Museum heeft verklaard: "We associeerden vroeg vensterglas alleen met de middeleeuwen en gingen er daarom van uit dat het glas niet uit de Vikingtijd afkomstig kon zijn." Echter, deze recente ontdekking weerlegt deze aanname volledig.

Het lijkt erop dat vooral de elite binnen de Vikinggemeenschap toegang had tot glas, en het werd hoogstwaarschijnlijk ook gebruikt in religieuze gebouwen. Conservator Torben Sode benadrukt dat de glasfragmenten onmiskenbaar uit het Vikingtijdperk stammen en hoogstwaarschijnlijk in die periode werden gebruikt.

Nieuw licht op de Vikingmaatschappij

Deze fascinerende ontdekking werpt een nieuw licht op de Vikingmaatschappij en onderstreept dat de macht van de Viking-elite vergelijkbaar was met die van beroemde historische figuren zoals Karel de Grote. Dit aspect wordt vaak over het hoofd gezien in de simplistische beelden van Vikingen die vaak in Hollywoodfilms worden gepresenteerd.

Het is aannemelijk dat de grote zalen en gebouwen van invloedrijke Vikingen waren versierd met glazen ramen. Hoewel deze er anders uitzagen dan de moderne ramen die we tegenwoordig kennen. De Vikingramen waren vermoedelijk kleiner van formaat en vertoonden verschillende tinten groen en bruin. Ze dienden niet zozeer om naar buiten te kijken, maar eerder om kleurrijk licht naar binnen te laten stromen en zo een unieke sfeer te creëren.

Het Nationale Museum suggereert dat Vikingen glas verkregen door middel van handel. Hoewel Vikingen berucht waren om hun plunderingen en veroveringen in heel Europa, hadden ze ook een bloeiende handelscultuur. Bovendien ondernamen ze vroege expedities naar Noord-Amerika, wat aantoont dat hun invloed en handelsnetwerken zich over grote delen van de wereld uitstrekten.

Lees ook Ontdek de laatste trends en tips voor beleggen

vikingen shutters voor het raam

Geschiedenis complexer dan we dachten

De ontdekking van glazen ramen in Vikingnederzettingen herinnert ons eraan dat geschiedenis vaak complexer en gevarieerder is dan we aanvankelijk dachten. De Vikingen, in plaats van enkel brute krijgers, waren in staat tot verfijning en culturele uitwisseling. Dit baanbrekende onderzoek voegt een nieuwe dimensie toe aan ons begrip van deze fascinerende en veelzijdige oude beschaving. Het benadrukt ook hoe archeologie blijft bijdragen aan het onthullen van de ware aard van het verleden, waardoor oude geschiedenissen tot leven komen, zelfs als die verhalen achter de glazen ramen van de tijd zijn verborgen.

Lees ook:  Ontdek welke 4 opleidingen razend populair zijn

De Viking-elite en hun verfijnde levensstijl

Het feit dat glas werd gebruikt in Vikingnederzettingen werpt ook licht op de sociale structuur van de Vikingmaatschappij. Het lijkt erop dat glas vooral beschikbaar was voor de elite binnen de Vikinggemeenschap. Dit suggereert dat de Viking-elite een verfijnde levensstijl leidde, vergelijkbaar met die van historische figuren zoals Karel de Grote.

Het is aannemelijk dat de grote zalen en gebouwen van invloedrijke Vikingen waren versierd met glazen ramen. Deze zouden dienen als statussymbolen en tekenen van rijkdom. Deze ontdekking werpt de vraag op hoe de Viking-elite hun glasramen beschouwde en welke rol ze speelden in hun dagelijkse leven en culturele expressie.

Bovendien is het waarschijnlijk dat glas niet alleen werd gebruikt voor praktische doeleinden, maar ook voor religieuze en symbolische doeleinden. Vikingen stonden bekend om hun geloofssysteem en rituelen. Glas kan een belangrijke rol hebben gespeeld in hun religieuze ceremonies en overtuigingen. Dit opent een boeiend gebied voor verder onderzoek naar de spirituele aspecten van de Vikingcultuur.

Vikingen als handelsmeesters

Een interessant aspect van de ontdekking van glazen ramen in Vikingnederzettingen is het inzicht dat het biedt in de handelsvaardigheden en netwerken van de Vikingen. Terwijl ze berucht waren om hun militaire expedities en plunderingen in heel Europa, hadden de Vikingen ook een bloeiende handelscultuur.

Het is aannemelijk dat Vikingen glas verwierven door handel te drijven met andere culturen en regio's. Dit toont aan dat de Vikingen niet alleen veroveraars waren. Ook vreedzame handelaren die goederen uitwisselden en invloed uitoefenden op verschillende delen van de wereld.

Daarnaast is het interessant om op te merken dat Vikingen vroege expedities ondernamen naar Noord-Amerika. Wat getuigt van hun moed en avontuurlijke geest. Deze expedities openden nieuwe handelsroutes en legden contacten met inheemse volkeren in Noord-Amerika, wat op zijn beurt de uitwisseling van kennis en goederen mogelijk maakte.

Bekijk ook Ontdek Zweden: een gids voor reizigers

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings