Nederland is een klein, eigenwijs land met heel wat kenmerkende zaken, gewoontes en dingen die typisch Nederlands zijn. Deze cultuuraspecten zijn vaak uniek voor Nederland en zijn herkenbaar voor buitenlanders die ons land bezoeken. In dit artikel vind je een greep uit alles wat volgens ons, en ook vooral in de ogen van buitenlanders, als typisch Nederlandse cultuur mag worden bestempeld.
Fietsen
Nederlanders doen alles op de fiets! In Nederland zijn er zelfs meer fietsen dan mensen!
Fietsen is niet alleen een populaire manier van vervoer in Nederland, het is het méést gebruikte vervoermiddel. Nederland is voor andere landen een inspiratiebron van verkeersveiligheid en infrastructuur als het aankomt op fietsen. In Nederland zul je geen enkele fietser een helm zien dragen, tenzij ze op een mountainbike in het bos fietsen. Dat fietsen zo populair is, komt met name ook doordat Nederland het meest vlakke land ter wereld is! Geen steile hellingen en bergen dus!
Nederland en Sport
Nederlanders zijn doorgaans niet zo nationalistisch of patriottistisch als andere landen. Als het echter op sport aankomt, zijn we razend fanatiek! Schaatsen is nergens zo populair als in Nederland. Daarnaast zijn wielrennen en fietssporten erg populair. Maar de populairste sport is voetbal! De voetbal wereld gaat in Nederland hand in hand met sportweddenschappen en online gokken voor écht geld. Elke club in de eredivisie wordt gesponsord door een casino of sportweddenschap website.
Het karakter van de Nederlander
Nederlanders staan bekend om hun open, eerlijke en directe communicatie. Als het ze iets niet waarderen, dan krijg je dat direct te horen. Als je hun mening vraagt, dan krijg je hun ongezouten en eerlijke mening. Hier kun je van schrikken als toerist of als nieuweling in dit land, maar het is ook enorm bevrijdend. Nederlanders hebben hun nuchtere en heldere manier van communiceren te danken aan de gouden eeuw. Amsterdam was toen de grootste handelsstad ter wereld en de eerste effectenbeurs werd geopend in Amsterdam. Een open, directe en soms harde communicatie was nodig om efficiënt en rap handel te drijven. Deze efficiënte manier van communiceren vergde wederzijdse eerlijkheid en directe scherpe opmerkingen. Het is letterlijk what you see is what you get! Niet om de hete brij heen draaien, straight to the point! Niet lullen, maar poetsen!
Festivals en feestdagen
Sinterklaas
Je kunt er niet omheen in Nederland. Sinterklaas is een bekende Nederlandse traditie die elk jaar op 5 december wordt gevierd. Het is een feest waarbij kinderen cadeautjes krijgen van Sinterklaas, een figuur die bekend staat als een goedheilige man met een lange baard en een mijter op zijn hoofd. Hij komt uit Spanje met zijn stoomboot en brengt samen met zijn helpers, de Zwarte Pieten, cadeautjes en lekkernijen naar Nederland. Sinterklaas wordt al honderden jaren in Nederland gevierd en is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en traditie. Tijdens het feest zingen kinderen liedjes voor Sinterklaas en zijn Pieten en eten ze typische Nederlandse lekkernijen, zoals pepernoten en chocoladeletters.
De zwarte pieten discusse
Er woedt in Nederland een enorme tweestrijd tussen minderheden die dit feest racistisch vinden vanwege de karikatuur "zwarte piet", dat vaak door Amerikanen verward wordt met "black face". Voor de Nederlander is zwarte piet niet meer dan een outfit en traditie, mensen worden pikzwart geschminkt en dragen felgekleurde pakjes en een hoed met veren eraan. Tegenstanders vinden zwarte piet racistisch en niet meer van deze tijd. Het zou op een klasse verschil duiden tussen mensen met een lichte en mensen met een donkere huidskleur. Voorstanders van het Sinterklaasfeest willen juist de traditie in ere houden en vinden er niets racistisch aan. Ze hebben het gevoel dat de Nederlandse cultuur hiermee ondermijnd wordt en onder druk staat. Een populair argument onder rechtse politici.
Koningsdag
Nederland is een monarchie. De monarchie heeft de afgelopen honderden jaren een belangrijke rol gespeeld in Nederland.
Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland die jaarlijks op 27 april wordt gevierd ter ere van de verjaardag van de koning van Nederland. Voorheen stond deze feestdag bekend als Koninginnedag, ter ere van de verjaardag van de voormalige koningin Juliana, maar sinds Willem-Alexander in 2013 koning werd, is deze feestdag veranderd in Koningsdag.
Op Koningsdag kleurt Nederland oranje, de nationale kleur van Nederland, en worden er door het hele land festiviteiten georganiseerd. Er zijn markten, optochten, muziekfestivals en andere activiteiten voor jong en oud. Veel mensen verkopen hun tweedehands spullen op de zogenaamde vrijmarkten die in veel steden en dorpen worden gehouden.
Koningsdag is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt door veel mensen gezien als een dag om te genieten van de nationale eenheid en saamhorigheid. Het is een feestelijke dag waarop de koning en zijn familie ook vaak publiekelijk optreden en deelnemen aan verschillende activiteiten.
Kaas
Kaas is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en staat wereldwijd bekend als een typisch Nederlands product. Nederland is een van de grootste kaasproducenten ter wereld en heeft een lange geschiedenis van kaas maken. Al in de middeleeuwen werd er in Nederland kaas gemaakt en verhandeld.
Er zijn veel verschillende soorten Nederlandse kaas, zoals Gouda, Edam, Leerdammer en Maasdammer, die allemaal hun eigen smaak en karakter hebben. Nederlandse kaas wordt gemaakt van koemelk en is vaak mild en romig van smaak.
Kaas is niet alleen populair als voedingsmiddel, maar wordt ook gebruikt in veel Nederlandse gerechten, zoals kaasfondue, kaasstengels en kaassoufflés. Daarnaast wordt kaas vaak gegeten als broodbeleg en wordt het ook gebruikt als ingrediënt in salades en hartige taarten.
Nederland is zo bekend om zijn kaas dat toeristen vaak speciaal naar Nederland komen om kaasmarkten te bezoeken, zoals de beroemde kaasmarkt in Alkmaar. Op deze markten worden kazen verhandeld en kunnen toeristen proeven van de verschillende soorten Nederlandse kaas.