Waarom wij in Europa minder risico lopen op een chemisch gas incident

12/01/2022
310
ufi

Het was vorige week donderdag in het nieuws, een incident met giftig gas in een fabriek in Mangalore, India leidde tot de tragische dood van zes arbeiders en twee zwerfhonden. Meer dan twintig arbeiders moesten naar het ziekenhuis na het inademen van giftige dampen die werden opgewekt door een onwettige storting van afvalchemicaliën. In dit artikel lees je een verslag van de gebeurtenissen in India, en uitleg over Europese regelgeving die transport van chemische stoffen in Nederland veiliger maakt.

De aanleiding van de Indiase ramp

Rond 4 uur ’s morgens op donderdag 6 januari 2022 trof de calamiteit de industriële metropool Surat in de deelstaat Gujarat. Volgens de politie en een brandweerfunctionaris waren de arbeiders in de molen toen enkele chemicaliën in de buurt werden gedumpt. Volgens de hoofdbrandweerofficier van de Surat Municipal Corporation, Basant Pareek, werden "Chemicaliën illegaal vanuit een vrachtwagen in een beekje naast de molen geloosd, wat samen met een andere stof in het water leidde tot een chemische reactie waarbij gevaarlijke gassen vrijkwamen. De werknemers inhaleerden de dampen en begonnen zich verstikt te voelen.’’

De tragische nasleep

Minstens 25 tot 26 werknemers raakten bewusteloos na het inademen van de giftige dampen uit de chemische tanker en werden met spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. De brandweer heeft de lekkage onder controle gebracht door de klep van de tankwagen dicht te draaien. Voor de brandweerlieden bleek dit ook een uiterst gevaarlijke situatie door de onbekendheid van de gemengde substanties. Er zijn nog geen verdachten gearresteerd naar aanleiding van de illegale storting met dodelijke afloop. De omwonenden werden ook tijdelijk geëvacueerd.

Dit incident doet denken aan Indiaas historie met industriële rampen. India werd in 1984 getroffen door de ergste industriële ramp ter wereld toen in de stad Bhopal, methylisocyanaatgas lekte uit een pesticidefabriek van de Amerikaanse Union Carbide Corporation, waarbij meer dan 5.000 mensen omkwamen.

De Europese regelgeving

In Europa zijn alle bedrijven sinds 2021 verplicht een unieke UFI code te vermelden op de etiketten van producten die gevaarlijke mengsels bevatten. Bij gevaarlijke producten zijn alle partijen van de bevoorradingsketen verplicht de producten van de specifieke productinformatie te voorzien. Met zo een veiligheidsinformatiebladen kunnen logistieke bedrijven en fabrieken de risico’s tijdens transport verkleinen. De veiligheidsinformatiebladen worden in Azië helaas nog niet gebruikt.

Gelukkig is er ook veel moois te vinden in India die je in Europa niet ziet, zoals de unieke architectuur van de Taj Mahal.

Lees ook:  Gratis kinderopvang: is het wel realistisch?

Recent

7 populairste waterpijp merken van het moment

Vakantievervoer varieert steeds meer

Benzineprijs stijgt weer: gaat het ooit nog goedkoper worden?

Lening voor medische kosten en meubels minder duur

Het vermogen van Jaimie Vaes

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings