Warmtepomp heeft moeite met de koude winterdagen

16/01/2023
352
warmtepomp

Vanaf het jaar 2026 moeten ze de standaard worden voor het verwarmen van woningen: de hybride warmtepomp. Dit duurzame alternatief op de cv-ketel is dan ook al terug te vinden in veel nieuwbouwwoningen. Toch blijkt met deze winterse temperaturen dat het veel moeite kost voor eigenaren van een woning met een warmtepomp om hun woning op temperatuur te houden. Maar waar ligt dat nu aan?

Warmte uit de lucht

Een warmtepomp werkt op een efficiëntere manier dan stoken op gas, omdat warmtepompen energie in de vorm van warmte uit de buitenlucht halen. Bij een input van één kilowattuur aan energie kun je drie á vier keer zoveel warmte terugverwachten. De schommeling van deze efficiënte wordt uitgedrukt in de zogenaamde COP, Coefficient of Performance, waarde.

Omdat de warmtepompen gebruik maken van de warmte in de lucht kan het dus inderdaad zo zijn dat warmtepompen met lage temperaturen harder moeten werken. Niet alleen warmtepompen hebben last van de lagere temperaturen, ook cv-ketels en gas hebben het moeilijk. Toch zouden warmtepompen nog voldoende warmte moeten afgeven bij lagere temperaturen: het absolute nulpunt van de apparaten ligt namelijk pas op -273 graden.

Niet koud genoeg

Ondanks dat de temperaturen niet laag genoeg zijn om het absolute nulpunt te bereiken geven veel mensen wel aan dat het rendement van hun warmtepomp een stuk lager ligt. Dit is volgens experts logisch, maar is niet iets waar bewoners iets van zouden merken. Zelfs een minder goed werkende warmtepomp zou nog steeds twee keer zo efficiënt moeten zijn als een cv-ketel. Bij deze opvatting wordt er wel gekeken naar het gehele jaar, en niet naar een momentopname van enkel de koudere periodes.

Verkeerd gebruik

Bij bedrijven die warmtepompen verstrekken wordt nog gemerkt dat veel mensen niet gewend zijn aan het verwarmen met een warmtepomp. Warmtepompen zijn namelijk ontworpen om huizen op temperatuur te houden, niet om ze in een korte tijd op te warmen. De pompen moeten dus niet constant aan- en uitgezet worden, maar moeten gewoon blijven draaien. Wanneer een warmtepomp met de lagere temperaturen uitgeschakeld wordt gaat deze niet direct kapot. Maar je hebt wel kans dat de buitenunit bevriest. Het gevolg hiervan kan dan zijn dat de warmtepomp niet voldoende warmte genereert.

Experts blijven er dan ook bij dat warmtepompen een duurzame oplossing zijn voor het verwarmen van woningen in de toekomst. Mensen zouden gerust kunnen investeren in een warmtepomp. Het is wel slim om er bewust van te zijn dat deze pompen op een andere manier werken dan de cv-ketel die velen gewend zijn.

Meer lezen op Nieuwsbeest? Lees hier het artikel over de staat van de Nederlandse huizenmarkt.

Lees ook:  De huizenmarkt trends van 2022

Recent

De Nederlandse iGaming markt groeit nog steeds

De verborgen wereld van kink en BDSM

Nu al veel sneeuw verwacht in de alpen

Dit is waarom Memphis Depay in Brazilië gaat voetballen

Steeds meer bedrijven maken gebruik van teambuilding

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings