Het leasen van bedrijfsmiddelen wordt steeds populairder onder ondernemers. Dit is een leasevorm waarbij de leasemaatschappij alle zaken rondom het bedrijfsmiddel regelt. Dit artikel gaat in op de voordelen en werking van operationeel lease. Als ondernemer kan het leasen van bedrijfsmiddelen aantrekkelijk zijn. In dit artikel gaan we dieper in de voordelen van operationeel lease voor ondernemers en hoe het werkt.
Wat is Operationeel Lease?
Het is een financieringsvorm waarbij de leasemaatschappij een bedrijfsmiddel financiert en de verantwoordelijkheid voor het onderhoud, reparaties en verzekering op zich neemt. De ondernemer betaalt maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik van het bedrijfsmiddel.
Voordelen van Operationeel Lease
Dit biedt diverse voordelen voor ondernemers die op zoek zijn naar een bedrijfsauto:
Geen grote investering nodig:
Door te kiezen voor operationeel lease hoeft de ondernemer geen grote investering te doen om een nieuwe auto aan te schaffen. Hierdoor blijft er meer financiële ruimte over voor andere investeringen.
Professionele uitstraling:
Met een leaseauto kan de ondernemer een professionele indruk maken op klanten en relaties. Bovendien kan de auto worden voorzien van belettering en reclame, wat bijdraagt aan de naamsbekendheid van het bedrijf.
Geen kostenpost op de balans:
Een bedrijfsauto leasen betekent dat deze niet als kostenpost op de balans staat. Dit kan voordelig zijn voor de financiële positie van het bedrijf.
Overzichtelijke kosten:
Door te kiezen voor deze optie betaalt de ondernemer een vast bedrag per maand. Dit maakt het overzichtelijk en voorspelbaar.
Geen onderhouds-, reparatie- en verzekeringskosten:
De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor het onderhoud, de reparaties en de verzekering van de bedrijfsauto. Hierdoor hoeft de ondernemer zich hier geen zorgen over te maken.
Geen onvoorziene kosten:
Met operationeel lease zijn er geen onvoorziene kosten voor onderhoud en reparaties. Dit kan een groot voordeel zijn voor ondernemers die zich willen focussen op hun core business.
Inclusief schadeafhandeling, pechhulp en vervangend vervoer:
Bij operationeel lease zijn schadeafhandeling, pechhulp en vervangend vervoer vaak inbegrepen. Dit zorgt voor extra zekerheid en gemak voor de ondernemer.
Hoe werkt Operationeel Lease?
Bij Operationeel Lease sluit een de ondernemer een leasecontract af met de leasemaatschappij. In dit contract wordt bekendgemaakt wel bedrijfsmiddel er wordt geleased en voor welk termijn. De leasemaatschappij is ook verantwoordelijk voor het onderhoud, reparaties en de verzekering van het bedrijfsmiddel. De ondernemer betaalt maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik van het bedrijfsmiddel. Aan het einde van de leaseperiode kan de ondernemer het bedrijfsmiddel teruggeven of overnemen tegen een vooraf afgesproken prijs.
Verschil tussen Operationeel Lease en Financial Lease
Bij financial lease is de ondernemer verantwoordelijk voor het onderhoud, de reparaties en de verzekering van het bedrijfsmiddel. Bij operationeel lease is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor deze zaken.
Dit biedt flexibele mogelijkheden voor ondernemingen. Er zijn twee soorten operationeel lease, namelijk full operationeel lease en netto operationeel lease. Zo kun je als ondernemer de meest geschikte leasevorm kiezen die past bij de behoeften en wensen van jouw bedrijf.
Full operationeel lease
Bij full operationeel lease is er sprake van een alles-in-één oplossing. Alle kosten die gepaard gaan met het leasen van een auto zijn opgenomen in het contract. Je betaalt een vast bedrag per maand en de leasemaatschappij is verantwoordelijk voor alle kosten, zoals onderhoud, reparaties, banden, schadeafhandeling, verzekering, pechhulp, vervangend vervoer, motorrijtuigenbelasting, rente en afschrijvingskosten. In sommige gevallen bestaat de mogelijkheid om brandstofkosten ook in het contract op te nemen.
Netto operationeel lease
Bij netto operationeel lease ben je zelf verantwoordelijk voor een aantal kosten. Je least een auto, maar je regelt en betaalt zelf onder meer de verzekering, het onderhoud en reparaties. De overige voordelen blijven echter wel van kracht. Zo hoef je geen grote investering te doen en komt de auto niet op je balans te staan.
Conclusie
Voor veel bedrijven is het belangrijk om een goede, betrouwbare en representatieve auto of bedrijfswagen te hebben. Maar als ondernemer wil je je niet bezighouden met alle bijkomende zorgen en kosten van het wagenpark. Daarom is Operationeel Lease de ideale leasevorm. Met Full Operational Lease geniet je van de voordelen van een nieuwe auto of bedrijfswagen, zonder de lasten. Je betaalt een vast laag maandelijks bedrag en alle kosten, van aanschaf tot onderhoud en verzekering, zijn inbegrepen. Zo ben je compleet ontzorgd en kun je zorgeloos rijden.