Weinig energie? Misschien krijg je te weinig daglicht

15/10/2021
239
HEB Lighting

Heb jij de laatste tijd weinig energie, ben je niet productief en heb je problemen met slapen? Dan ervaar je waarschijnlijk een gebrek aan daglicht. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en prestaties.

Als we ’s morgens naar ons werk gaan is het nog donker. Denk jij dat je moe bent door de donkere periode of dat je energielevel zo laag is om een andere reden? In de koudere perioden van het jaar, gaan we minder naar buiten en zien we minder daglicht. We zouden in deze perioden juist naar buiten moeten gaan, want weinig daglicht is nadelig voor je gezondheid

Waarom is daglicht zo belangrijk voor ons lichaam? De Technische Universiteit van Eindhoven heeft hier onderzoek naar gedaan. Ons lichaam bevat biljoenen cellen. Elke cel heeft een eigen klokmechanisme, wat wordt aangestuurd door het circadiaan ritme, oftewel het daglichtritme. Het daglicht heeft invloed op de functies van ons lichaam en op onze energie.

Uit onderzoek blijkt dat het daglicht de hormoonproductie beïnvloed. Ons geluksgevoel wordt dus beïnvloed door de hoeveelheid licht. Door een tekort aan daglicht is het risico op een depressie, overgewicht en een hoge bloeddruk een stuk hoger.

Minder slaap en weinig energie

Uit verschillende studies die de afgelopen tijd zijn gedaan blijk dat daglicht goed is voor de gezondheid en zorgt voor een betere nachtrust. Uit onderzoek van lichtonderzoeker Karis Smolders blijkt dat mensen op kantoor energieker zijn, naarmate ze meer zijn blootgesteld aan het daglicht. Er bestaat nog niet zoiets al de hoeveelheid aanbevolen licht, maar dit zal er in de toekomst zeker komen. We weten dus nog niet hoeveel daglicht we nodig hebben, wel weten we dat het daglicht direct op ons oog moet vallen.

Northwestern University in Chicago heeft ook onderzoek gedaan naar daglicht. Ze lieten mensen op een werkplek met ramen zitten en mensen op een werkplek zonder ramen. De medewerkers die gewerkt hadden op de werkplekken met ramen hadden 173 procent meer daglicht gehad en sliepen ’s nachts 46 minuten langer. De andere groep had meer lichamelijke problemen.

Juiste verlichting binnen

We ontkomen er niet aan en zitten het grootste deel van de dag binnen voor werk. De juiste verlichting kan ook een verschil maken. Volgens de Zweedse architect en psycholoog Karl Ryberg kan kunstlicht een groot verschil maken. De aanbevolen lichtsterkte voor op kantoor is 500 lux. Ryberg geeft aan dat de lichtsterkte eigenlijk veel hoger zou moeten zijn. Natuurlijk daglicht is zo’n 32.000 tot 100.000 lux.

Ook is het van belang dat een lamp de kleuren zo goed mogelijk weergeeft en niet vervormt. Ryberg is dan ook erg enthousiast over de zogenoemde fullspectrumverlichting. HEB Lighting blinkt uit in lichtconcepten. HEB Lighting biedt verschillende oplossingen aan om een tekort aan licht te voorkomen.

Lees ook:  De top 5 rijkste landen

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings