Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

10/04/2024
22
bedrijfsveiligheid

Een groot deel van het energieverbruik is voor rekening van de industrie. Grote industriële installaties slurpen energie en veroorzaken vaak ook veel uitstoot van schadelijke stoffen. Vaak zijn die bedrijven echter noodzakelijk om ons in voldoende mate te kunnen voorzien van allerlei producten. Eigenlijk zou de mens wereldwijd moeten besluiten om het dan maar zonder die producten te doen, maar een industriële revolutie van pakweg een eeuw roep je niet zomaar een halt toe. Het alternatief is om de processen duurzamer en veiliger te maken. En aan bedrijfsveiligheid wordt volop gewerkt.

Klein apparaatje, groot resultaat

Op steeds grotere schaal zie je digitalisering van bedrijfsprocessen. Dit houdt in dat de aansturing van bepaalde machines met behulp van computertechnologie wordt verzorgd. Daarin kun je heel ver gaan, met als positieve effect dat processen duurzamer verlopen. Het gebruik van een frequentieregelaar kan bijvoorbeeld al een groot resultaat opleveren. Zo’n klein apparaatje is bedoeld om het toerental van een elektromotor te regelen. Hierdoor kan een installatie veel efficiënter draaien en dat scheelt natuurlijk in het energieverbruik.

Praktijkvoorbeeld: ventilatoren
Bij industriële installaties worden vaak ventilatoren gebruikt om te voorkomen dat de installatie te warm wordt. Die ventilatoren hebben aandrijfmotoren met een vermogen dat vaak groter is dan voor de kracht waarmee de ventilator meestentijds moet draaien. Een frequentieregelaar kan ervoor zorgen dat het toerental van de motor omlaag gaat, zodat het geleverde vermogen beter aansluit bij de behoefte en er dus energie bespaard wordt.

Bedrijfsveiligheid: brandgevaar voorkomen

Een mooie bijkomstigheid voor bedrijfsveiligheid, is dat het inzetten van deze vernuftige apparaatjes ook de brandveiligheid ten goede komt. Ze kunnen namelijk tegenwoordig ook veiligheidscontroles uitvoeren, waardoor een installatie per definitie veiliger wordt. Natuurlijk is het daarbij ook zaak om de schakelkast zelf kritisch onder de loep te nemen.

Dit is immers het kloppende hart van de technische installatie en juist daarom extra gevoelig voor het ontstaan van brand. Gebruik maken van kwalitatief hoogwaardige componenten in een ruime behuizing met voldoende ventilatie is essentieel om hier problemen te voorkomen.

Van transportband tot pompsysteem

Een frequentieregelaar kun je voor allerlei apparaten inzetten, van transportband tot pompsysteem. Omdat het apparaatje in staat is om een elektromotor heel geleidelijk te laten starten en stoppen, voorkom je er mechanische schokken mee. Dit resultaat erin dat de motor minder snel slijt. Soms is een frequentieregelaar bovendien in staat om de draairichting van de motor om te keren.

Lees ook: innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie.

Lees ook:  Waarom is Excel zo populair geworden?

Recent

Tekort aan woningen: hoe wordt dit opgelost?

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Aantal inbraken daalt in Nederland

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings