Zonnepanelen schoonmaken hoeft niet ieder jaar

05/08/2021
253
longi zonnepaneel

Vuil als een laag woestijnstof, vogelpop of bladeren van een boom kan ervoor zorgen dat je Longi zonnepaneel minder goed werkt. Om die reden wordt er doorgaans geadviseerd om de apparatuur actief schoon te houden. Maar is dat ook echt noodzakelijk en scheelt het vervolgens ook met betrekking tot energieopbrengst?

Zonnepanelen in Nederland

Als het aankomt op zonnepanelen heeft Nederland inmiddels een hoge positie in de Europese ranglijst. Met ruim een miljoen met zonnepanelen voorziene woningen, heeft enkel Duitsland meer panelen per inwoner.

Het valt echter op dat de opbrengst per woning niet overal hetzelfde is. Het is dus mogelijk dat dit deels te maken heeft met vuil op de zonnepanelen. Staat je woning namelijk vlak bij een hoge boom en/of een drukke snelweg? Dan is er een grote kans dat jouw opbrengst terugloopt. Echter moet het vervuilingseffect zeker niet overschat worden.

Een schoon zonnepaneel

Op de eerste plaats regent het in Nederland namelijk relatief veel, hierdoor wordt een Longi zonnepaneel al vrij snel vanzelf schoongespoeld. Energiedirect stelt daarom vast dat een goede schoonmaakbeurt slechts één keer per vijf jaar hoeft te gebeuren. Mocht je toch zien dat je zonnepanelen bedekt zijn met vuil en zie je dat ook je energieopbrengst terugloopt? Dan kun je er gewoon voor kiezen om het dak op te klimmen.

Let tijdens de schoonmaak wel goed op dat je het niet té stevig aanpakt. Verschillende instanties waarschuwen namelijk dat harde borstels, schuursponsen, hogedrukspuiten en agressieve schoonmaakmiddelen geen goed idee zijn. Volgens Vattenfall loop je daarmee het risico dat je de coating van het Longi zonnepaneel beschadigd, met een afname van de energieopbrengst tot gevolg.

De invloed van vuil is slechts minimaal

De vraag blijft natuurlijk hoeveel de schoonmaak nou concreet oplevert voor je energierekening. Volgens een producent van Exasun hoef jij je daar geen zorgen over te maken. Wanneer een zonnepaneel namelijk geen licht vangt, schakelt het paneel zichzelf gedeeltelijk of zelfs volledig uit. Slechts in extreme gevallen, bijvoorbeeld bij mos of algen, kan een schoonmaak wél een verschil maken in de opbrengst van energie.

De Consumentenbond stelt dat vervuiling met name in Aziatische landen een probleem kan vormen. In bepaalde streken kan het vermogen daar al in slechts twee maanden met maar liefst 30 procent dalen. Met ons klimaat hebben wij daar echter veel minder last van. Enkel wanneer je zonnepalen in een relatief lage hoek staan, of in de nabije omgeving van een schoorsteen of vliegverkeer, dien je ze waarschijnlijk iets meer in de gaten te houden.

Lees ook:  Duurzaam zijn is hip!

Recent

Nederlanders kiezen voor cremeren

De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings