Je zult het vast wel merken, nog steeds heeft Nederland nog veel last van zwerfafval. Zwerfafval zorgt nog steeds nog voor veel ergernis, en dat niet alleen voor ons, maar het schaadt ook de aarde en de natuur. Jaarlijks kost het de overheid bijna 200 miljoen euro om zwerfafval over heel Nederland te laten verwijderen. Door dat er afval in de natuur terecht komt, kunnen zeedieren plastic deeltjes opslaan waardoor de mens plastic binnen kan krijgen doordat het in de voedselketen terecht komt.
Geen recycling
Zwerfafval wordt negen van de tien keer niet gerecycled. Wanner zwerfaval groter is dan 10 cm wordt het grof zwerfafval genoemd. Dan hebben we het bijvoorbeeld over plastic flesjes, bekertjes, snoeppapiertjes, verpakkingsmateriaal en ga zo maar door. Dit zwerfafval wordt dan misschien wel uiteindelijk opgeruimd door de overheid, maar het zal niet gerecycled worden. Dat komt doordat het zwerfafval wordt verbrand in de vuilverbranding, dan kunnen de materialen dus niet gerecycled worden. Doordat dit gebeurt, kunnen er waardevolle grondstoffen verspilt en verloren worden.
De gevolgen
Zoals je in de inleiding al gelezen hebt, kan men plastic deeltjes binnen krijgen doordat plastic in het water komt en zeedieren deze in hun lichaam opslaan. Niet alleen heeft de mens drastische gevolgen van zwerfafval, maar ook de dieren en het milieu. Zwerfafval bestaat uit vele materialen, het duurt vaak lang voordat deze materialen afbreken en vergaan, maar stoffen zoals plastic en glas zullen nooit vergaan. Buiten dat zwerfafval niet van zichzelf afbreekt, blijft het ook nog eens een lange tijd aanwezig in de natuur. Dat komt doordat puin afvoeren best lastig kan zijn, zwerfafval ligt namelijk vaker op plekken waar men niet goed bij komt, zoals onder bakjes, tussen paaltjes of tussen het hoge gras bijvoorbeeld.
Hoe jij kunt helpen!
Wij hoeven niet in dit puin te leven, als iedereen hier in mee zou helpen kunnen wij de aarde weer netjes en gezond maken. Jij kunt ook helpen en hier zijn een paar tips voor zelf mee te doen!
Tip 1 Houd je eigen afval minimaal
Dit houdt in dat je bepaalde dingen kunt hergebruiken, zoals flesjes, boodschappentassen en potjes etc.
Tip 2 Gooi geen afval weg op straat
Probeer altijd je afval mee naar huis te nemen in plaats van op straat te gooien. Ook al is dit maar een sigarettenpeuk, het telt allemaal mee! Je kunt natuurlijk ook je afval in een openbare prullenbak lozen, maar als deze vol zit moet je het niet ernaast gooien.
Tip 3 Help de overheid mee
Zelf zou je mee kunnen doen aan een opruimactie samen met wat vrienden. Pak een afvalgrijper en een zak, en wandel wat rond je buurt. Dit kan ook nog eens super gezellig zijn!