De prijzen in de bouwmarkt zijn torenhoog, hoe kan dat?

29/04/2022
284
kapbeugels

Iedereen die de afgelopen tijd de bouwmarkt heeft bezocht om een paar nieuwe kapbeugels te halen of met het idee een nieuwe pergola te bouwen, heeft het vast al gezien. De prijzen van bouwmateriaal lijken wel te zijn verdubbeld.

ABN Amro zegt: “Met name diverse metalen en producten van hout stegen sterk in prijs. De kosten voor houten verpakkingsmiddelen lagen in februari 62,2 procent hoger dan een jaar eerder, ijzer en staal stegen met 70,3 procent en gewalste producten van staal met 72 procent.”

Waardoor komt de stijging?

Door de coronacrisis was het aanbod tijdens een langere periode niet op orde, veel bedrijven lager stil en er was minder export en import mogelijk. Hierdoor kwam er al een flinke prijsstijging in de bouwmarkten.

Buiten de prijzen van de bouwmaterialen zijn de energieprijzen ook flink gestegen. Om staal te produceren is er veel energie nodig, dit leidt weer tot een stijging in de prijs. Veel staal wordt ook in Oekraïne en Rusland geproduceerd en een deel van die aanvoer is ook weggevallen vanwege de oorlog. Daarnaast zijn veel Oekraïense chauffeurs nu niet meer onderweg, daardoor is transport ook een probleem.

Samen alternatieve bedenken

Veel bouwbedrijven zullen de komende periode steeds meer problemen tegenkomen vanwege de stijgende prijzen. Het is daarom belangrijk dat bouwbedrijven met elkaar in gesprek komen om samen tot oplossingen te komen. Bedrijven kunnen materialen uitwisselen of gezamenlijke bestellingen plaatsen waardoor de kosten wellicht lager komen. Het zal zeker een zware tijd worden voor veel bedrijven maar door samen te werken komen we hier door heen. Voordat de prijzen nog hoger stijgen is het al verstandig om materiaal zoals houten balken, stalen pijpen en kapbeugels in te slaan.

Lees ook:  CBR komt met nieuwe campagne om jongeren sneller te laten slagen

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings