Duurzaam ontwerp: Het belang van eco-vriendelijke outdoor meubelen

23/10/2023
33
Duurzaam ontwerp: Het belang van eco-vriendelijke outdoor meubelen

Alles verandert snel tegenwoordig. Met die veranderingen groeit ook het bewustzijn van de impact die we hebben op het milieu. Zo is het bijvoorbeeld bij het inrichten van bepaalde ruimtes belangrijk om duurzaamheid in overweging te nemen. Eco-vriendelijke outdoor meubelen zijn zowel trendy als essentieel voor het behoud van onze planeet. In deze blog vertellen we waarom het kiezen voor een duurzaam ontwerp belangrijk is voor outdoor meubelen. Ook kom je in deze blog te weten hoe deze keuze een positieve invloed kan hebben op ons milieu.

Eco-vriendelijke outdoor meubelen: een overzicht

Duurzaamheid begint onder andere bij het kiezen van materialen voor outdoor meubelen. Vroeger werder er vaak veel outdoor meubelen gemaakt uit hout, plastic en metalen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Eco-vriendelijke meubelen worden daarentegen gemaakt van hernieuwbare, afbreekbare materialen. De materialen verminderen de negatieve impact op de uitstoot van broeikasgassen. Ook verminderen de materialen de negatieve impact op bossen en ze minimaliseren het gebruik van niet-hernieuwbare hulpbronnen.

De voordelen van eco-vriendelijke outdoor meubelen

Milieuvriendelijk

Eco-vriendelijke outdoor meubelen verminderen onze milieu voetafdruk. Door te kiezen voor herbruikbare materialen of duurzame houtsoorten, voorkomen we ontbossing en verminderen we de vraag naar schadelijke bronnen. Dit draagt voordelen bij aan het behoud van biodiversiteit. Tevens helpt het klimaatverandering tegen te gaan.

Langere levensduur

Duurzame meubelen zijn meestal beter bestand. Ze kunnen jaren meegaan zonder te vervagen. Dit betekent dus dat je minder snel meubelen hoeft te vervangen. Dit is zowel positief voor het milieu als je portemonnee.

Minder afval

Eco-vriendelijke outdoor meubelen worden vaak gebruikt middels gerecyclede elementen. Dit betekent dat er minder afval terechtkomt op stortplaatsen. De grondstoffen kunnen hierdoor opnieuw worden gebruikt voor nieuwe producten.

Gezondere tuinen

Veel traditionele meubelen bevatten meestal schadelijke chemicaliën. Eco-vriendelijke meubelen zijn meestal vrij van zulke schadelijke stoffen. Hierdoor wordt je tuin een gezondere plek om te genieten en te ontspannen.

Eco-vriendelijke outdoor meubelen in de praktijk

Een voorbeeld van zo’n eco-vriendelijke meubel is een veelgebruikt meubelstuk: de parasolvoet. Vaak wordt dit over het hoofd gezien, maar dit meubel kan toch een groot verschil maken. Zie hier een parasol voet olifant. Het is een unieke en creatieve oplossing voor het stabiliseren van je parasol. Deze voet is gemaakt van gerecyclede materialen en is hierdoor milieuvriendelijk. Een ander voorbeeld is bamboe loungemeubelen. Bamboe loungemeubelen worden gemaakt van bamboestengels die snel aangroeien na de oogst. Dit zorgt ervoor dat ontbossing wordt voorkomen. Dus dit maakt de bamboe meubels eco-vriendelijk.

Hoe jouw eco-vriendelijke outdoor meubelen te kiezen

Bij het kiezen van eco-vriendelijke outdoor meubelen zijn er bepaalde aspecten om rekening mee te houden:

Materiaalkeuze

Kies voor milieuvriendelijke materialen zoals gerecyclede kunststoffen of bamboe. Vermijd hierbij materialen die schadelijk zijn voor het milieu.

Productieproces

Informeer altijd naar het productieproces van de meubelen. Eco-vriendelijke fabrikanten streven namelijk naar het minimaliseren van afval.

Recycleerbaarheid

Controleer ook of de meubelen recyclebaar zijn aan het einde van hun levensduur. Dit helpt bij afvalvermindering en het behouden van grondstoffen.

Onderhoudsvriendelijkheid

Meubels die gemakkelijk te onderhouden zijn, gaan lang mee. Kies dan ook meubels die weinig onderhoud vereisen en bestand zijn tegen de weersomstandigheden.

Lees ook:  Technofeestjes steeds populairder: waarom?

Certificeringen

Zoek ook naar eco-certificeringen, zoals het FSC-label voor houtproducten. Hierdoor ben je er zeker van dat de meubelen aan milieunormen voldoen.

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk dan ook onze blog over aval scheiden of Weetjes over de ziekte van Crohn

Recent

Transport is toegankelijker dan ooit

Met deze tips houd je de vacht van je kat gezond

Nederlanders maken zich zorgen over klimaatverandering

Hoe kan het dat er steeds minder rijscholen zijn?

Ontdek de beste volgorde bij schoonmaken!

© Nieuwsbeest - 2023
Made with
Web Wings