Weetjes over de ziekte van Crohn

07/11/2023
75
Dokter met patiënt

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal die wereldwijd miljoenen mensen treft. Hoewel de exacte oorzaak nog steeds niet volledig begrepen wordt, zijn er wel enkele feiten en weetjes die je helpen om deze aandoening beter te begrijpen. In dit artikel delen we een aantal weetjes over de ziekte van Crohn.

Onbekende oorzaak

De ziekte van Crohn wordt nog altijd beschouwd als een aandoening met een onbekende oorzaak. Ondanks dat er veel onderzoek is uitgevoerd, is de exacte oorzaak achter de ziekte nog steeds niet bekend.

anatomie darmen

De symptomen

De symptomen van Crohn kunnen per persoon sterk variëren. Elk persoon kan andere symptomen en pijnklachten ervaren. De meest gebruikelijke symptomen zijn buikpijn, diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies. Andere patiënten kunnen daarnaast ook gewrichtspijn, huidproblemen of last krijgen van oogontstekingen.

Kan op elke leeftijd voorkomen

De ziekte van Crohn kan op elke leeftijd voorkomen. Hoewel deze chronische ontstekingsziekte meestal wordt gediagnosticeerd bij mensen tussen de 15 en 35 jaar, is het niet beperkt tot deze leeftijdsgroep. Crohn kan zich ook ontwikkelen bij kinderen, tieners en volwassenen. De symptomen en ernst van de ziekte kunnen variëren van persoon tot persoon, ongeacht hun leeftijd. Het is belangrijk om te weten dat de ziekte van Crohn zich op elk moment in het leven kan manifesteren. Een vroege diagnose en behandeling is van cruciaal belang om de symptomen te beheersen en complicaties te voorkomen.

Niet alleen de darmen worden aangetast

Bij de ziekte van Crohn kunnen niet alleen de darmen worden aangetast, maar ook andere onderdelen van het lichaam. De aandoening kan huidproblemen, gewrichtsontstekingen, oogontstekingen en zelfs leverproblemen veroorzaken.

Geen genezing, maar wel beheersbaar

Op dit moment is er geen definitieve genezing voor de ziekte. De symptomen kunnen wel vaak worden beheerst met de hulp van medicijnen, een dieet of levensstijlaanpassingen. In sommige gevallen kan chirurgie ook een optie zijn om de symptomen te onderdrukken.

Onderzoek

Dieet speelt een rol

Voeding speelt een belangrijke rol bij de ziekte, dit omdat voeding direct invloed kan hebben op de symptomen. Sommige voedingsmiddelen kunnen de symptomen verergeren, terwijl andere juist verlichting kunnen bieden.

Er zijn dieet mogelijkheden beschikbaar die je kunnen helpen bij het verminderen van je symptomen. Een voorbeeld hiervan is het AIP dieet Crohn. Mensen met de ziekte kunnen het beste hun dieet zorgvuldig bespreken met een zorg professional of een diëtist.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen

Er zijn nog geen definitieve geneesmogelijkheden, maar er wordt wel voortdurend onderzoek gedaan. Dit onderzoek omvat het verkennen van nieuwe medicijnen, therapieën en behandelingen. Met als doel de ontstekingspijn te verminderen bij patiënten  

De ziekte van Crohn is complex, maar met de juiste medische zorg en ondersteuning kunnen de bijkomende symptomen worden verminderd.

Meer Blogs lezen? Lees dan een gezonde levensstijl te behouden: Eten, sporten en stressvermindering of het vegetarisch voedingsschema

Lees ook:  Floortje Dessing herstelt op Bali na tropisch virus

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings