Duurzaam wonen

02/10/2020
314
duurzaam huis

Je komt het overal in het nieuws tegen: de opwarming van de aarde. Hoewel veel mensen weten wat er speelt, wordt in Nederland nog niet heel veel aan gedaan. Nederland moet van de Europese Unie in 2020 14 procent van zijn gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen halen. In 2018 zat dit cijfer maar op 6,2 procent.  Qua procenten blijft Nederland achter bij landen zoals Zweden, Bulgarije of Estland. Gelukkig is er wel een stijgende lijn te zien ten opzichte van andere jaren.  De overstap naar duurzame energie gaat steeds sneller maar de 14 procent dit jaar zal niet gehaald worden.

Een duurzaam huis

Toch kiezen steeds meer mensen om te wonen in een duurzaam huis. Vaak verschilt de afweging tussen milieubewust-wonen en geld besparing. Zo is de isolering in een duurzaam huis helemaal in orde. Zowel de muren als de ramen zijn goed geïsoleerd. Ramen hebben vaak dubbel glas. Door de goede isolering blijft het huis in de winter warm en in de zomer koel. Dit bespaart ongeveer zo’n 15 procent op de stookkosten. Niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu. Zo’n 70 procent van je energierekening gaat naar het verwarmen van je huis.

Verdiep je in mogelijkheden

Bij ieder huis, oud of nieuw, kun je kijken naar quick wins. Dit zijn makkelijke oplossing die meteen bijdragen aan een duurzaam huis. Denk bijvoorbeeld aan het dichten van gaten en kieren. Gebruik tochtstrip en radiatorfolie om zo toch tegen te gaan. Toch is het altijd belangrijk om ook naar duurdere investeringen te kijken. Zo kun je kijken of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Dit is natuurlijk een investering, maar zal zich op de lange termijn uitbetalen. Ook de tuin draagt bij aan een duurzaam huis. Is je tuin helemaal van steen of heb je nog plek voor groen? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een regenton.

Vraag hulp

Er komt veel op je af wanneer je duurzaam wilt gaan kopen. Zelfs wanneer je een huis wilt kopen die duurzaam is dan moet je op al deze dingen letten. Het kan dan verstandig zijn om hulp in te schakelen. Een aankoopmakelaar Zuid-Limburg kan je helpen met een duurzaam huis te vinden in Zuid-Limburg.

Lees ook:  8 redenen waarom jij op Curaçao wilt werken

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings