Nog steeds moeten huishoudens waterleidingen vervangen

25/02/2021
277
klantenservice vitens

De Gezondheidsraad adviseert nog veel gezinnen om hun loden waterleidingen in oude huizen te vervangen. Er moet haast gemaakt worden bij deze vervangingen. Een klein deel van de bevolking heeft door oude leidingen in oude huizen nog te maken met een te hoge blootstelling aan lood via het kraanwater. Dit kan voor sommige groepen een gevaar zijn.

De overheid

De overheid kan ervoor zorgen dat huishoudens sneller hun waterleidingen gaan vervangen door een subsidieregeling of een meldingsplicht bij de aankoop van een oud huis. Naar schatting zijn er nog 100.000 tot 200.000 panden met waterleidingen van lood.

Risicogroep

Er zijn meerdere mensen die een risico lopen bij te veel blootstelling aan lood. Ongeboren kinderen, die het lood via de moeder binnenkrijgen, zuigelingen die flesvoeding krijgen en andere jonge kinderen zijn risicogroepen. Te veel blootstelling aan lood kan zorgen voor een lager IQ bij de kinderen. Mensen die in een huis wonen waar ze loden leidingen hebben, kunnen beter flessenwater drinken. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen.

Niet alleen oude huizen

Het is ook mogelijk dat er lood voorkomt in het drinkwater bij nieuwe huizen. De gezondheidsraad raadt bewoners van deze huizen aan om de kraan goed door te laten spoelen voor het gebruik. Toch is het Nederlands drinkwater veilig. Het is mogelijk om met een aantal testjes te achterhalen of je huis loden leidingen heeft. Huizen die na 1960 gebouwd zijn, hebben in principe geen loden leidingen. Dit werd vanaf toen bij wet verboden. Tussen 1945 en 1960 is het een mogelijke kans dat je waterleidingen van lood zijn gemaakt. Vóór 1945 zijn alle waterleidingen van lood gemaakt. Bij een watermeter kan je testen van wat voor soort materiaal de pijpen zijn gemaakt. Een loden leiding heeft een grijze kleur. Het kan voorkomen dat de leiding geverfd is, dan is het aan de raden om met schuurpapier de verf van de leiding af te halen. Ook is het mogelijk om met een lepel op de leiding te tikken. Als er een opvallend dof geluid is te horen, is de leiding lood. U kunt ook de klantenservice Vitens bellen, zij helpen je verder met het onderzoek.

Lees ook:  De opkomst van natuurlijke huidverzorging

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings