Record aantal deelnemers World CleanUp Day

13/10/2021
299
bedrijfsafval container

Op 18 september 2021 was het weer World Cleanup Day. Een dag waar wereldwijd aandacht wordt geschonken aan zwerfafval. Om aandacht te vragen worden er over in de wereld acties opgezet om zwerfafval op te halen. Het opgehaalde afval wordt geregistreerd zodat de organisatoren onderbouwde resultaten kunnen publiceren. Dit jaar deden er wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen, verspreid over 180 landen mee. Iedereen met hetzelfde doel: zwerfafval bestrijden en een verandering maken.

Record aantal deelnemers

In Nederland wordt de World Cleanup Day georganiseerd door Plastic Soup Foundation. De organisatie wist dit jaar een landelijk record te vestigen voor het aantal geregistreerde deelnemers. Op 18 september waren er namelijk meer dan 41.000 Nederlandse deelnemers. Samen zetten deze deelnemers zich in voor 1574 verschillende acties. De acties worden georganiseerd door vrijwilligers uit bedrijven, scholen, verenigingen, maar ook individuen. Plastic Soup Foundation inspireerde meer dan 200 scholen om in actie te komen. Daarnaast hielp de organisatie met het ontwikkelen van educatiemateriaal.

Resultaten

Ieder jaar worden de resultaten van de World Cleanup Day vastgelegd in de Litterati-app. Deze app helpt de organisatie met het registreren van unieke afval items. Gegevens afkomstig uit de app helpen te analyseren wel type afval de grootste zorg is. Dit jaar zijn er maar liefst 90.622 items geregistreerd. Door gebruik van Litterati werd duidelijk dat sigarettenfilters (nog steeds) de meest voorkomende afvalsoort is. Daarnaast staan snoepwikkels ook als voorgaande jaren nog steeds in de top 3.

Verder worden ook merken geregistreerd in de Litterati-app. Hieruit bleken Marlboro, Red Bull, McDonalds, Heineken en Coca-Cola het meest voor te komen bij zwerfafval. Uit dezelfde resultaten bleek ook dat plastic met maar liefst 71% van het totaal de meest gevonden materiaalsoort is. Echter, het is opvallend dat er maar liefst 37% minder plastic flessen werden gevonden. Volgens de Plastic Soup Foundation komt dit door het invoeren van statiegeld op plastic flesjes. Vanaf 2022 zullen na plasticflessen ook blikjes statiegeld krijgen. De verwachting is dat tegen die tijd Red Bull, Heineken en Coca-cola niet meer in de top 5 zullen staan.

Ook de nasleep van het coronavirus is te zien in de zwerfafval resultaten. Handschoenen en mondkapjes werden namelijk meer gevonden dan voorgaande jaren. Deze items staan namelijk op de 9e (handschoenen) en 10e (mandkapjes) plek. Er wordt dan ook nogmaals de nadruk gelegd om ook dit afval netjes weg te gooien.

Bedrijfsafval container

Wil jij met jouw bedrijf ook meehelpen met de strijd tegen zwerfafval? Start dan een actie voor volgend jaar of ga samen met je collega’s op pad om zwerfafval op te halen. Willen jullie graag meehelpen met de strijd tegen zwerfafval, maar willen jullie geen actie opzetten? Dan zijn er genoeg andere mogelijkheden om mee te helpen; een bedrijfsafval container bijvoorbeeld. Hiermee voorkom je zelfs dat afval überhaupt in het milieu terecht komt.

Lees ook:  #widm2021 Wie is de mol 2021

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings