Rijscholen vragen om cursus 'auto te water' bij rijlessen

20/06/2024
51
rijscholen motorrijles motorrijschool Delft

De Vereniging Rijschool Belang (VRB) vinden dat nieuwe chauffeurs moeten leren hoe ze moeten handelen als hun auto in het water terechtkomt. Ze willen dat dit een verplicht onderdeel wordt van de rijopleidingen.

Waarom willen rijscholen dit?

Rijscholen benadrukken dat de situatie waarin een voertuig te water raakt zeer stressvol kan zijn en snel fataal kan worden als de bestuurder niet weet hoe te handelen. Vaak slaat de paniek toe, wat leidt tot verkeerde beslissingen zoals het vergeten van de gordel los te maken, of pogingen om de ramen te openen voordat het voertuig volledig is gezonken. Deze fouten kunnen de tijd die nodig is om te ontsnappen aanzienlijk verkorten.

Het gebrek aan kennis en ervaring in dergelijke noodsituaties kan dramatische gevolgen hebben. Rijscholen hebben gemerkt dat mensen niet altijd weten dat een auto langzaam en zwaar zinkt, en dat het dus tijd kost om een ​​raam te openen en een veilige uitgang te zoeken.

Wat is het voorstel?

De rijscholen stellen voor om een speciale cursus toe te voegen aan de rijlessen bij zowel de autorijles als bij de motorrijles. In deze cursus leren chauffeurs wat ze moeten doen als hun auto te water raakt. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze hun gordel los moeten maken, hoe ze een raam kunnen openen als de auto in het water zinkt, en hoe ze zichzelf en eventuele passagiers kunnen redden. Dit moet wel binnen de richtlijnen gebeuren. Zo stelt de VRB, waarvan 550 rijscholen lid zijn. Een flink aantal rijscholen die dan overstag kunnen gaan. Dit is belangrijk voor de veiligheid van vele toekomstige chauffeurs. Voornamelijk omdat Nederland een waterland is met veel kanalen. Een kleine beweging of slipbeweging door glad wegdek kan je zo in de berm of water belanden. Daarom pleit de achterhang dat deze lessen worden geïmplementeerd binnen het pakket.

Hoe reageren mensen hierop?

Sommige mensen vinden het een goed idee. Ze denken dat het mensen kan helpen om rustig te blijven als er iets ergs gebeurt. Anderen zeggen dat het te veel tijd kost en dat er belangrijkere dingen zijn om te leren tijdens rijlessen. Hoewel veel rijscholen in het bezit zijn van een oefenterrein, zoals motorrijschool in Delft, kan je er niet altijd hier ook een watergedeelte in maken. Echter kan je dit natuurlijk wel nabootsen. Deskundigen zeggen dat het belangrijk is om te weten hoe je moet reageren in noodsituaties. Ze denken dat een cursus 'auto te water' levens kan redden als het ooit nodig is.

Rijscholen vinden het belangrijk dat chauffeurs goed voorbereid zijn op verschillende situaties op de weg. Ze hopen dat het voorstel voor een cursus 'auto te water' serieus genomen wordt, zodat toekomstige chauffeurs beter voorbereid de weg op gaan.

Lees ook:  Handdoeken voor spa’s en wellnesscentra

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings