Slaap je slechter bij een volle maan?

11/05/2021
394
volle maan

Elke maand komt het weer terug: de volle maan. Er gaan al een lange tijd geruchten rond dat men slecht slaapt bij een volle maan. Maar is dat wel zo? En zo ja, waarom slaapt men gemiddeld slechter bij een volle maan? We zijn op onderzoek uitgegaan en het is helaas nog niet duidelijk of men echt slecht slaapt door de volle maan. Hieronder wordt er meer over verteld.

 

Wetenschappelijk bewijs

Er zijn genoeg wetenschappers die zijn gaan onderzoeken of een volle maan effect heeft op de slaap. Zo bleek uit een Zwitsers onderzoek in 2013 dat de proefpersonen bij volle maan minder melatonine aanmaken. Dit is het hormoon dat je slaperig maakt. Deze mensen hadden toen gemiddeld 5 minuten langer nodig om in slaap te komen. Ook sliepen ze minder diep en korter. Volgens een Zweeds onderzoek sliepen de proefpersonen maar liefst 20 minuten korter bij de volle maan. Maar duurde de REM-slaap gemiddeld 30 minuten langer. Tijdens de REM-slaap, ook wel je diepste slaap, verwerk je alles van die dag.

 

Maar…

Echter zijn er in Nederland ook weer genoeg onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat de volle maan helemaal geen invloed heeft op de slaap van de mens. Er wordt gewoon niet genoeg bewijs gevonden om te kunnen concluderen dat mensen gemiddeld slechter slapen bij volle maan. Helaas was het Zwitserse onderzoek ook niet helemaal betrouwbaar omdat er maar 33 proefpersonen waren. Plus er werden voornamelijk ouderen getest die sowieso al meer moeite hebben om in slaap te vallen. Of het nu wel of niet waar is, hier moet dus nog meer onderzoek naar gedaan worden.

 

Oplossing

Toch kan het voorkomen dat je tijdens de volle maan slecht slaapt. Of het nu tussen je oren zit of ook echt zo is. Er zijn tegenwoordig genoeg manieren om je slaap te bevorderen. Zo is de temperatuur en luchtvochtigheid in je slaapkamer erg belangrijk. Het kan voorkomen dat je eerder nachtmerries krijgt omdat je het te warm hebt in bed. Je kan hiervoor een ventilator gebruiken. Uit recent onderzoek blijkt ook dat een blauwe of groene slaapkamer het beste slaapt. Je hoeft nu niet meteen je slaapkamer te gaan verven, maar je kan ook een kleuren lamp kopen. Hiermee kan je ’s nachts de kleur blauw of groen instellen en hopelijk beter slapen.

Lees ook:  Zo wordt schoonmaken een eitje

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings