Tips voor het renoveren van je woning

21/09/2023
105
Plan van aanpak renovatie

We weten allemaal dat het renoveren van je huis geen gemakkelijke opgave zal zijn. Ook weten we vaak dat er veel bij komt kijken, maar vaak niet weten wat nu allemaal. Het renoveren van je huis kost veel tijd, geld en roept vaak veel vragen bij zich op. Wat gaat het kosten, waar moet ik rekening mee houden, wat als mijn woning asbest heeft of wat als de renovatie vertraging oplevert. Om jouw renovatie zo makkelijk te laten verlopen hebben we hieronder in deze uitgebreide blog een hoop handige tips uitgewerkt zie jij niet mag missen.

Het verzamelen van genoeg inspiratie en informatie

Het begint allemaal bij het moment dat je overweegt te gaan beginnen aan een renovatie. Je bedenkt een idee, zoekt informatie en gaat op zoek naar inspiratie. Want ja… waar moet je nu beginnen. Je bent al goed bezig, je oriënteert, verzameld ideeën en laat je inspireren. Dat is het begin van het proces! Dit kun je nog meer uitbreiden door middel van het bekijken en lezen van interieurboeken, tijdschriften, interieurmagazines en bijvoorbeeld ook Pinterest waar tegenwoordig heel veel inspiratie opstaat. Ook is het een goed advies om altijd in gesprek te gaan met interieurspecialisten en vakmannen die thuis zijn op dit vakgebied.

Na enige tijd heb je weer een beter idee waar je moet starten. Het is altijd belangrijk goede keuzes te maken, en je goed te informeren.

Alles werkt op lange termijn

In de meeste gevallen werkt alles in het leven op lange termijn. Of je nu investeert in crypto, of in een aandeel. In het geval van een renovatie, investeer je in de verbouwing. Denken op lange termijn betekent daarom dat je iets groter moet aanpakken dan op voorhand gedacht. Zoals we net benoemde kost een renovatie zakken vol met geld, en soms nog wel meer dan dat je van plan was uit te geven. Echter als je op lange termijn werkt bespaart je dit veel geld. Het komt namelijk al snel voor dat er als eerst gedacht word aan de dringende werken, maar dus daarbij niet denken aan het totaal plaatje. Vaak blijkt dat er dan veel kosten verloren gaan of de kosten vaak niet ten goede komen.

Het maken van een goed renovatieplan

Tijdens je renovatie is het enorm handig je vast te houden aan een goed renovatieplan. Zo heb je altijd een goed doel voor ogen en weet je aan het einde van de streep waar je aan toe bent, en hoe je eventueel bepaalde dingen kunt corrigeren of bijvoorbeeld duurzaam kunt besparen op bepaalde dingen. Je vermijdt hier indirect ook overbodige kosten en bespaart hiermee ook extra werk wat weer meer tijd zal kosten. Denk daarnaast ook altijd goed naar of de investering het waard is. Een specialist kan je daarnaast ook advies geven rondom bijvoorbeeld: vocht, stabiliteit, bouwtechnische en fysische problemen. Een goed renovatieplan trekt zich dus op zowel de ontwerptechnische kant als het tijdaspect dat ook een rol speelt.

Denk goed na over je budget

Naast het opstellen van een goed renovatieplan is het goed om voor je zelf te bekijken wat het budget is voor de totale renovatie. Wanneer je dit namelijk goed analyseert ga je onverwachte verrassingen uit de weg. Wel is het belangrijk om te weten: renovatiekosten kunnen nooit helemaal perfect ingeschat worden.

Lees ook:  Wat is een Green Belt Opleiding en waarom is het belangrijk?

Het is handig om te weten dat als de gewenste renovatie niet binnen je budget past je dit kunt opvangen door bijvoorbeeld sommige werkzaamheden zelf uit te voeren. Een andere optie kan ook zijn om bijvoorbeeld het plan aan te passen.

Verbouwing renovatie

Laat je renovatie onderhanden nemen door een artist impression

Wil je je renovatieplan uitwerken en wil je een beter beeld krijgen van het eindresultaat dan is een artist impression echt iets voor jou. Een artist impression is een 3d ontwerp dat jouw idee volledig uitwerkt. Dit geeft je een ruim beeld van hoe jouw renovatie zal eindigen en je eventueel nog aanpassingen kunt maken met betrekking tot de renovatie. Artist impresion kan dus echt jou helpende hand zijn als het gaat om ideeën uit te werken!

Vergelijk voldoende offertes

Het vergelijken van offertes is zeer essentieel om te beslissen met welke aannemer jij in zee gaat. Vaak ga je opzoek naar zo een 4 tot 5 offertes om deze te vergelijken. Het is daarbij erg van belang dat de offertes volledig zijn. Zodat meeprijzen tijdens de werken kunnen worden uitgesloten. Daarnaast is het handig om alleen offertes aan te vragen van bedrijven uit de buurt. Zo bespaar je in ieder geval al op voorrijkosten. Tot slot zijn refrenties van een bedrijf een goede indicatie van het werk dat ze leveren. Zo kun jij dus beslissen of ze het geld daadwerkelijk waard zijn.

Geef niet op!

Tijdens een renovatie kan de moed je nog wel eens hoog in de schoenen gaan zakken, en vooral bij een renovatie. Het is namelijk geen gemakkelijke weg en het zit niet altijd mee. Het is dan erg belangrijk at je realiseert dat niet alles vlotjes en perfect volgens plan kan verlopen. Om overzicht te behouden is het daarom slim het werkgebied geregeld op te ruimen. Daarnaast moet je blijven en blijven relativeren. Tijdens een renovatie kunnen bepaalde dingen een groter probleem lijken dan ze eigenlijk in werkelijkheid zijn. Trek dus op tijd aan de bel als je dus merkt dat je er even niet uit komt. Tot slot is het leuk om tijdens het renovatieproces genoeg foto’s te maken. Deze zijn natuurlijk leuk voor later om terug te kijken, maar kunnen ook nog tijdens de renovatie zorgen voor wat extra motivatie!

Verschillende renovatiewerken in huis

Tot slot, welke renovatie ook op je planning staat, de investering in een renovatie is nooit weggegooid geld. Je vervult je wensen en zorgt ervoor dat je je comfortabel zal voelen in je eigen gerenoveerde woning. Daarnaast zorgt het ook dat je woning zal stijgen in waarde. Een laatste tip: check altijd of je recht hebt op een renovatievergoeding of subsidie. Dit is altijd heel fijn en handig om te checken, want dit kan natuurlijk ook weer kosten besparen.

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings