Sinds eind 2023 heeft webdesign zich sterk ontwikkeld op het gebied van interactiviteit, met een grote nadruk op micro-interacties. Deze micro-interacties zijn subtiele animaties die er niet alleen voor zorgen dat de pagina dynamisch laadt, maar ook een nieuw, speels en functioneel element toevoegen aan de ervaring. (Denk hierbij aan het veranderen van de kleur van de knoppen wanneer je er overheen gaat met de muis.) Micro-interacties zijn vooral effectief in e-commerce en SaaS-websites, waar gebruikersfeedback noodzakelijk is om bezoekers betrokken te houden en te sturen in hun navigatie. Maar waar moet een goede website tegenwoordig allemaal aan voldoen?
Deze vernieuwde interacties maken het browsen intuïtiever en prettiger. Niet alleen ziet het er mooier en vrolijker uit, maar het leidt ook tot meer engagement en hogere conversiepercentages. In combinatie met steeds geavanceerdere browsertechnologieën kunnen (web)designers meer van dit soort interactieve ervaringen creëren zonder dat dit ten koste gaat van de laadtijd of toegankelijkheid van de website. Nu deze technologie beschikbaar is, is de lat voor waar een goede website aan moet voldoen dus erg verhoogd.
3D-elementen en Claymorphism
3D-elementen en Claymorphism is een relatief nieuwe trend die een speelse en dynamische dimensie brengt aan webdesign. Deze stijl is geïnspireerd op 2D- en 3D-illustraties en maakt gebruik van zachte schaduwen en vloeiende vormen. Dit creëert een visueel aantrekkelijke ervaring die niet al te intimiderend aanvoelt. Dit kan namelijk soms het geval zijn bij het gebruik van hyperrealistische afbeeldingen. Het is dus geen verrassing dat voor websites die gericht zijn op jongere doelgroepen of creatieve sectoren het vrolijke en interactieve Claymorphism steeds populairder wordt.
Parallax scrolling
Deze trend wordt vaak gecombineerd met parallax scrolling, waarbij de achtergrond langzamer beweegt dan de voorgrond. Dit geeft websites een gelaagde diepte, waardoor je tijdens het scrollen visueel gestimuleerd wordt. Mocht jij je website een upgrade willen geven en klinken deze trends nu interessant? Neem dan contact op met een professioneel webdesign bureau voor optimale resultaten.
Typografie trends
Wat betreft typografie, is 2024 het jaar geweest van expressieve, gedurfde lettertypes. Ontwerpers gebruiken steeds vaker handgetekende lettertypen en maatwerk typografie om een statement te maken en merken te onderscheiden. Grote en opvallende koppen trekken onmiddellijk de aandacht, terwijl handgetekende elementen een gevoel van authenticiteit en creativiteit toevoegen. Een goede balans tussen expressieve typografie en leesbaarheid is hierbij zeer belangrijk, waarbij veel ontwerpers zorgen voor voldoende witruimte en kleurcontrasten om de tekst gemakkelijk leesbaar te houden, zelfs als de lettertypes ongebruikelijk zijn.
Toegankelijkheid eisen
Toegankelijkheid is tegenwoordig niet langer een bijzaak, maar een kernonderdeel van webontwerp. Websites moeten voldoen aan toegankelijkheidsnormen, zoals het bieden van alternatieve tekst voor afbeeldingen, een duidelijke navigatiestructuur, en compatibiliteit met toetsenborden en schermlezers. Deze inclusieve benadering garandeert dat websites toegankelijk zijn voor iedereen die de site wil bezoeken. Niet alleen is het een ethische vereiste, maar het vergroot ook de gebruikersbasis van een website aanzienlijk. Ontwerpers die dit aspect verwaarlozen, riskeren niet alleen juridische problemen, maar ook een verlies aan publiek.
Interactieve laadanimaties
Een andere (en de laatste) trend die in 2024 weer terugkomt, is het gebruik van laadanimaties. Een paar jaar terug was dit ook een trend, maar zorgde het helaas voor potentiële vertraging van de laadtijd. Nu, dankzij de toename van snelle internetverbindingen en vraag naar unieke gebruikerservaringen, is de trend opnieuw omarmd. Voor iedereen die momenteel een maatwerk website laten maken is dit dus zeker erg interessant.
Kortom, de huidige belangrijkste trends in webdesign leggen de nadruk op interactieve elementen, unieke visuele stijlen zoals Claymorphism, expressieve typografie, toegankelijkheid en de terugkeer van speelse laadanimaties. Deze innovaties streven ernaar om gebruikers niet alleen visueel te betrekken, maar ook functioneel te ondersteunen, met als doel een betere algehele gebruikerservaring te creëren in een steeds meer digitale wereld.