Aantal huizen met zonnepanelen blijft groeien

07/10/2021
236
zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun daken te plaatsen. In Nederland zijn er  zo’n 1,5  miljoen huishoudens die gebruik maken van zonnepanelen. Ook worden er op steeds meer huurhuizen zonnepanelen geplaatst. Het afgelopen jaar is het aantal het sterkste toegenomen en dat ook op een snel tempo. In de afgelopen 3 jaar hebben gemiddeld 240.000 huizen per jaar zonnepanelen gekregen en het worden er ieder jaar meer. Als dit aantal zo door gaat zouden voor 2030 alle geschikte huizen zonnepanelen kunnen hebben. Niet alle huizen zijn geschikt voor zonnepanelen, dit kan liggen aan hoe het huis ligt of aan het dak.

 

Meer groene energie

In de Europese Unie was het afgelopen jaar ook een groei te zien van de zonne- en windenergie. Voor het eerst was het gebruik van fossiele brandstoffen lager. Dit was vooral uit steen- en bruinkool, aardgas bleef wel nog hetzelfde qua gebruik. De stroomproductie uit zonne- en windenergie is daardoor wel alsnog flink toegenomen. Bij waterkrachtcentrales was ook een flinke plus te zien. Bij biomassa was wel een daling te zien afgelopen jaar, wat wel een beetje raar was omdat bij de aardwarmte en biogassen de productie wel stabiel bleef. Ondanks dat kernenergie een belangrijke stroomopwekking bron is voor de EU is deze ook met 11 procent gezakt.

 

Verstoorde communicatie hulpdiensten door zonnepanelen

Door de groei van de zonnepanelen in Nederland is men erachter gekomen dat het ook een risico is voor het communicatiesysteem in Nederland. Het gaat vooral om het communicatiesysteem c2000 dat van de politie, brandweer en ambulance is. De storingen worden veroorzaakt door een soort antenne die is verwerkt in de zonnepanelen. Deze antenne kan voor een ruis zorgen of kan een verbinding tegen gaan op het communicatiesysteem. Het is nog niet bekend om welke fabrikant het gaat en dat zal voorlopig helaas ook zo blijven. Het enige dat er bekend is, is dat het waarschijnlijk om een grote internationale speler gaat.

 

Waarom kiezen mensen voor zonne-energie

Het is inmiddels wel bekend dat meer mensen kiezen voor zonne-energie. De vraag is alleen waarom kiezen mensen er steeds vaker voor, zeker omdat de aanschaf niet heel goedkoop is. Het is over het algemeen namelijk wel bekend dat de aanschaf van zonnepanelen nogal prijzig is. Dit houd mensen toch niet tegen omdat ze steeds meer bewust worden van klimaatverandering en zien dit vaker als de eerste stap. Ook heb je geen last meer van stijgende stroomprijzen als je overstapt op groene energie. Het belangrijkste is natuurlijk dat je bijdraagt aan een duurzame wereld en dat is genoeg om over te stappen.

Lees ook:  Het nieuwe jaar in met de corona maatregelen

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings