Aantal werklozen stijgt!

19/09/2022
339
planning software uitzendbureau

Het UWV meldt dat het aantal werklozen in augustus 2022 is verhoogd naar 378.000. Dat is 3,8% van de beroepsbevolking. Het lijkt over geheel Nederland niet zo schrikbarend. Maar, dat kan het wel zijn. In augustus was namelijk ook de inflatie schrikbarend hoog. Maar liefst 13,6 procent, volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). De rente is nog maar net verhoogd. Gaan we richting een recessie?

Recessie, het zou zo maar kunnen...

Een recessie zou zo maar kunnen. De ECB (Europese Centrale Bank) is begonnen met het verhogen van de rente. Dat was te verwachten, want de inflatie moet een keer stoppen. Als de inflatie zoals nu doorgaat dan wordt de euro steeds minder waard. De prijsstabiliteit is in het geding. En, het is nu eenmaal de taak van de ECB om voor prijsstabiliteit te zorgen dus dat er actie wordt ondernomen is dan ook niet vreemd.

Verhoging van de rent voor bijvoorbeeld de hypotheken zorgt ervoor dat mensen minder snel geld gaan lenen voor een hypotheek. Daarnaast werkt het, voor wie dat kan, sparen in de hand. Al met al heeft dat als gevolg dat de grondstofprijzen weer wat lager worden, tenminste uiteindelijk. Mensen gaan dan immers minder kopen. En het gaat altijd al om vraag en aanbod. Dit kan ook zorgen voor meer werklozen, geven ze aan bij een bedrijf voor planning software voor een uitzendbureau. Minder medewerkers in de planning, betekent dit concreet.

Problemen voor de komende tijd

Problemen voorkomen? Check of het niet handiger is om bijvoorbeeld kleiner te gaan wonen als je nu een koopwoning hebt en je de rente vermoedelijk straks niet meer kunt betalen. Doe je dat niet dan kun je nog voor nare schulden komen te staan. Het is ook verstandig om nu al te kijken of je iets anders op kunt starten.

Hoewel er een toename in werkloosheid is, zorgde dat niet voor meer WW-uitkeringen. Eind augustus registreerde het UWV zo'n 152.000 lopende WW-uitkeringen. Niet iedereen die werkloos wordt, heeft recht op een WW-uitkering. Dat betekent niet dat er niks aan de hand is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een zzp'er die geen werkloosheidsverzekering had.

Hoe dan ook nemen de grondstofprijzen nog toe. Met name de energierekening rijst voor veel mensen de pan uit. Verhalen van mensen die te weinig eten hebben, doen steeds meer de ronde. Het verhogen van de inkomsten voor de economische onderlaag van de bevolking, door het aftoppen van winsten van grote bedrijven, lijkt een mogelijke strategie om ernstige tegenspoed te vermijden en er samen goed door te komen. Of de politiek dat aandurft...

Lees ook:  Ødegaard verhuurt aan Arsenal door Real Madrid

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings