De nieuwste vorm van cremeren: alkalische hydrolyse

07/02/2024
113
alkalische hydrolyse

Binnen de uitvaartsector is een nieuwe methode van cremeren populariteit aan het winnen, namelijk de alkalische hydrolyse. Dit proces, ook bekend als resomatie of aquamatie is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele begravingen en crematies. Voor het regelen van een uitvaart in Thorn zal deze methode waarschijnlijk in de toekomst een mogelijkheid gaan worden.

Wat is alkalische hydrolyse?

Alkalische hydrolyse is een chemisch proces waarbij het lichaam van een overledene wordt opgelost in een oplossing van water en kaliumhydroxide. Deze methode, die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor het veilig verwerken van dode dierenlichamen in de vroege jaren ’90 wordt nu ook toegepast op menselijke lichamen. Het resultaat is een vloeistof die veilig kan worden afgevoerd en botten die tot poeder worden vermalen en aan de nabestaanden kunnen worden teruggegeven. Het is vergelijkbaar met asresten na een crematie.

Het proces

Het proces van alkalische hydrolyse vindt plaats in een speciaal ontworpen drukvat, waar het lichaam, zonder kist of kleding, wordt blootgesteld aan het water. Het water samen met kaliumhydroxide wordt verwarmd tot zo’n 180 graden samen met verhoogde druk. Dit voorkomt dat de resten gaan koken en zorgt ervoor dat het ontbindingsproces op de beste manier verloopt. Na ongeveer drie uur zijn de zachte weefsels volledig los gekomen en blijven alleen de botten over. Als de overledene medische niet-oplosbare implantaten heeft zullen deze ook overblijven.

Milieuaspecten

Alkalische hydrolyse wordt beschouwd als een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele uitvaartmethoden. Een onderzoek door TNO in opdracht van een uitvaartondernemer toonde aan dat deze methode duurzamer, minder milieubelastend en ruimtebesparender kan zijn dan begraven of cremeren.

Alkalische hydrolyse in andere landen

De wettelijke mogelijkheid hiervan verschilt per land. In sommige delen van de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk is de methode toegestaan en wordt deze al toegepast.In Nederland is er in 2018 een meerderheid in de Tweede Kamer voor een wetsvoorstel om alkalische hydrolyse legaal te maken. Pas in november 2020 werd aangekondigd dat de methode wettelijk mogelijk gemaakt zou worden.

De nieuwste vorm van begraven wordt dus steeds bekender. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele methodes bij een uitvaart.

Lees ook:  De Nederlander is en blijft gelukkig

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings