De Nederlander is en blijft gelukkig

16/10/2020
382
teambuilding Limburg

Uit een recente publicatie van het CBS blijkt dat “9 op de 10 Nederlanders van 15 jaar of ouder zeggen gelukkig te zijn”. “Het aandeel is door de jaren heen zeer stabiel gebleven”, meldt het CBS. Er is echter wel een verschil tussen groepen in de samenleving. “Mensen met een Nederlandse achtergrond zijn vaker gelukkig dan mensen met een niet-westerse migratieachtergrond”, blijkt uit het onderzoek van het CBS. Dit zou ermee te maken kunnen hebben dat mensen nog overal gelijk behandeld worden. Daarnaast is het nog altijd zo dat mensen met een migratieachtergrond, nog altijd moeite hebben met het vinden van een baan. Bovendien is er met name in de grote steden nog altijd een probleem met de jongeren uit deze groep van de samenleving. Zij hebben vaak moeite met het krijgen van werk nadat zij hun school hebben afgerond. Ook is het zo dat niet iedereen de Nederlandse taal beheerst. Dit geldt dan voor lezen, schrijven en spreken. Er natuurlijk ook bij vermeldt te worden dat deze groep door de jaren heen steeds kleiner wordt. Men dient hier wel de komende jaren genoeg aandacht aan te blijven besteden. Wanneer mensen namelijk de Nederlandse taal wel beheersen dan vergroot dit de kans op een baan enorm.

Partner, gezondheid en vertrouwen

Daarnaast geldt dat het hebben van een vaste partner ook voor geluk zorgt bij veel mensen. De mens vindt vastigheid van nature al erg belangrijk. Een vaste partner zorgt ervoor dat er vaste gebruiken en ritmes ontstaan.

Ook het hebben van een goede gezondheid wordt als geluk ervaren. Dit is dan ook te verklaren. De reden van dit geluk heeft er mee te maken dat een goede gezondheid zorgt voor minder stress. Deze stress wordt bijvoorbeeld veroorzaakt omdat mensen naar het ziekenhuis moeten voor een operatie. Het wachten op een belangrijk uitslag of het krijgen van een slechte uitslag, kan er voor zorgen dat het geluk en het levensgenot afneemt. Door het goede zorgsysteem dat we in Nederland kennen, kunnen we bepaalde ziektes en aandoeningen al op tijd herkennen. Dit zorgt er voor dat er op tijd kan worden ingegrepen. Hierdoor wordt onnodig lijden voorkomen.

“Het hebben van vertrouwen in instanties en mensen en de mate van contact met vrienden zorgt ervoor dat mensen gelukkiger zijn”, zo meldt het CBS. Dit is te verklaren door dat mensen gebeurtenissen beter kunnen verwerken. Daarnaast geldt ook dat mensen met problemen eerder om hulp durven te vragen. Ze hebben namelijk het vertrouwen dat ze dat serieus worden genomen en eerlijk worden behandeld.

teambuilding Limburg

Corona

De Nederlander is ondanks zijn zeur- en klaagzang toch heel erg gelukkig. Er dient zich echter een wereldwijd probleem voor. Dit probleem is het coronavirus. Het virus heeft zich vanuit China razendsnel verspreid over de rest van de wereld. Er zijn inmiddels al 38,5 miljoen mensen besmet en 1,09 miljoen mensen overleden aan het virus. Het heeft veel regeringen van landen ertoe doen besluiten om maatregelen te nemen. Voorbeelden hiervan zijn het houden van afstand en het inpreken van het aantal sociale contactmomenten van mensen. Dit leidt er dus toe dat mensen minder kunnen ondernemen en dat ze ook minder contacten hebben met vrienden en familie. Dit gaat dus in tegen de sociale contacten die zo belangrijk zijn in het geluk van mensen.

Lees ook:  Enkele dingen die jij nog niet wist over Eindhoven

Zorgen

Daarnaast ontstaan er ook de zorgen over het goed kunnen blijven werken van bijvoorbeeld ziekenhuizen en huisartsen. Met name ouderen die tot de risicogroep van het virus behoren zijn bang om op een van deze plekken besmet te worden. De ouderen kozen er in de eerste golf van het virus voor om geen bezoek te brengen aan de huisarts. Ondanks dat er gezondheidsklachten waren en het weldegelijk mogelijk was om de huisarts veilig te bezoeken. Dit zorgt ervoor dat mensen minder gelukkig worden.

Op het werk

Daarnaast is het ook zo dat mensen die werken meer werkdruk en stress ervaren. Door het coronavirus zijn er sectoren die de deuren moeten sluiten. Dit zorgt ervoor dat er een kans is dat mensen worden ontslagen. Deze gedachte zorgt wederom voor een afname in het geluk van mensen. Het is namelijk belangrijk dat mensen ondanks het virus en de daarbij horende beperkingen toch vastigheid hebben. Werk is voor veel mensen in deze tijden namelijk een belangrijke uitlaatklep. Even aan iets anders denken is namelijk belangrijk. Natuurlijk geldt daarnaast ook dat mensen bij ontslag hun inkomen verliezen. Dit zorgt voor onzekerheid.

Andere sectoren

Voor andere sectoren geldt bovendien het advies om thuis te werken. Niet iedereen kan dit even goed. Over het algemeen zie je dat mensen minder productief zijn en dat de contacten die ze met collega’s hebben erg belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan het praatje bij de koffie machine. Dat korte gesprek over hoe het weekend was is erg belangrijk. Dit zijn namelijk soms de enige sociale contacten die er nog over zijn door de beperkingen. Door het thuisweken vallen deze contacten dus ook nog eens weg.

Sociale contacten en ontspanning

Het is van belang dat de sociale contacten en de stress die ontstaat wordt gecompenseerd. Denk hierbij in oplossingen en niet in problemen. Zo zijn er teambuildingsactiviteiten die ondanks de maatregelen toch kunnen plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan is teambuilding Limburg. Tijdens een moment van ontspanning in natuur is het mogelijk om even te ontsnappen aan de dagelijkse stress. Door activiteiten zoals teambuilding Limburg te ondernemen heb je als mens toch een uitlaatklep. Mindfulness zorgt er daarnaast voor dat je even je hoofd leeg kunt maken zodat je weer fris kunt beginnen aan een nieuwe werkweek. Deze activiteiten dragen bij aan het geluk van de mens en de behoefte van ontspanning.

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings