Bijna alle planbare zorg in de ziekenhuizen wordt geschrapt

07/12/2021
285
registratieformulier

Bij bijna zes op de tien ziekenhuizen in Nederland wordt geen planbare zorg meer verleend. Het gaat zich nu om 41 ziekenhuizen, vorige week waren dit er nog 25.

De reguliere zorg bij deze ziekenhuizen wordt afgeschaald

Waar je voorheen nog door middel van een registratieformulier op een wachtlijst terecht kon voor bijvoorbeeld je nieuwe heup, kan dat nu niet meer. Die wachtlijsten waren al behoorlijk lang, maar tegenwoordig is dat dus helemaal op een laag pitje gezet.

Dit wordt gedaan zodat zij meer zorg kunnen verlenen aan acute en semi-acute gevallen. Dit is zorg die binnen 24 uur moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen. Doordat er nog altijd relatief veel coronapatiënten in de ziekenhuizen aanwezig zijn en er een groot personeelstekort dreigt, hebben al veel ziekenhuizen het besluit genomen om alle planbare zorg af te schalen.

registratieformulier

Wat is het verschil tussen planbare en kritische zorg?

Hier staan de verschillende soorten uitgelegd:

  • Planbare zorg; alle zorg die niet spoedeisend is. Bijvoorbeeld een operatie aan je knie, hand of heup.
  • Kritiek planbare zorg: Dit is zorg dat binnen 6 weken verleend moet worden om gezondheidsschade te voorkomen. Denk hierbij aan chemotherapie en niertransplantaties.
  • Acute zorg: Dit is zorg die binnen enkele uren verleend moet worden. Wanneer dit niet gebeurt kan gezondheidsschade voorkomen of iemand zelfs overlijden. Denk hierbij aan hulp na een ongeval.

Minder operatiekamers in gebruik

Volgens de NZa zijn er op dit moment 41 procent minder operatiekamers dan normaal in gebruik. Een week eerder was dit nog 36 procent.

Daarnaast geven 21 van de 73 ziekenhuizen aan dat zij de zogeheten kritieke planbare zorg, dit is dus zorg die binnen 6 weken moet plaatsvinden, niet of niet op tijd kunnen leveren.

Wat kan dit voor jouw betekenen?

Voor jou hoeft dit niet veel te betekenen. Tenzij jij een nieuwe heup of knie of een andere planbare ingreep in de nabije toekomst moet ondergaan. Dan is het een goed idee te informeren of dit nog kan, waar en wanneer. Er zijn dus nog een aantal ziekenhuizen die zich wél inzetten voor planbare en niet kritische zorg, al worden dit er per week minder.

Als jij ineens kritische zorg nodig hebt, doordat jij bijvoorbeeld corona hebt gekregen of een ongeval hebt gehad waardoor jij op de IC terecht komt, word je nog steeds geholpen in alle ziekenhuizen van Nederland.

Lees ook:  Gek op reizen? laat het zien in je woonkamer!

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings