Brand bij Japanse chipfabrikant

22/03/2021
292
telescopische geleiders

Door een brand bij de Japanse chipfabrikant Renesas, zal de productie een maand stil komen te liggen. De fabrikant maakt voornamelijk chips voor de auto-industrie sector. Volgens de CEO van het bedrijf zal de brand dan ook een behoorlijke impact hebben op deze sector. Voornamelijk de leveringen van chips aan autofabrikanten zal enige vertraging gaan oplopen.

Details van de brand

Volgens het bedrijf zijn er geen slachtoffers gevallen. Ook het gebouw en de fundering zelf zijn niet aangetast. Wel is er schade ontstaan aan bepaalde productieapparatuur, de airconditioning en de watervoorziening. Volgens het Japanse bedrijf is de brand veroorzaakt door overspanning. Hierbij vloog bepaalde apparatuur in brand omdat de buitenkant ervan niet goed beschermt was tegen de immense hitte. Het is nog onbekend hoe de overspanning heeft kunnen ontstaan.

In de fabriek heeft een aanzienlijk deel in brand gestaan, namelijk zo’n 600 vierkante meter. Ook de zogenaamde clean room is voor 5 procent aangetast door de brand. De clean room is een ruimte waarin alles steriel hoort te zijn. Daarnaast is 2 procent van alle productie apparatuur verbrand. Het hele interieur zal schoongemaakt moeten worden. Ook moeten bepaalde apparaten vervangen worden. Om dit in de toekomst te voorkomen moet men gebruik gaan maken van dikkere, stalen deuren met telescopische geleiders. Dit zorgt ervoor dat brand minder snel en minder makkelijk van een ruimte naar de andere kan overslaan. Telescopische geleiders zijn namelijk gemaakt van aluminium en roestvrij staal.

Verwachting voor de toekomst

Renesas verwacht de productie over een maand weer te kunnen hervatten. In het gebouw dat beschadigt is geraakt werden maar bepaalde soorten wafers gemaakt, de zogenoemde 300mm-wafers. Een wafer is in de micro-elektronica een dunne plak monokristallijn halfgeleidermateriaal, zoals silicium. Deze worden gebruikt om microchips van te maken. Een ander gebouw waar 200mm-wafers worden geproduceerd en een ruimte waar getest wordt, zijn niet beschadigt geraakt.

De brand bij de Japanse chipfabrikant komt op een ongelegen moment, daar er wereldwijd al een groot tekort is aan chips. De producten kan de productie van 300mm-wafers wel voortzetten in een ander gebouw, maar dit kost tijd. Dit komt omdat er een gebrek is aan reservecapaciteit.

Lees ook:  Opmerkelijk nieuws uit Duitsland

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings