Burgers ’Zoo Arnhem begint 2022 met een extra inwoner

28/01/2022
305
geboorteschilderij

Op 30 december 2021 om 09:18 was het dan zover, in Burgers’ Zoo Arnhem werd net voor het einde van het jaar een nieuwe zeekoe geboren. De verzorgers van het dierenpark waren hier super blij mee want niet alleen leven er maar 39 zeekoeien in de Europese dierentuinen, Burgers ‘Zoo Arnhem kende ook een ongelukkige recente geschiedenis met het dier.

De zwangerschap

De biologen en verzorgers waren op de hoogte van de zwangerschap van het Caribisch zeekoevrouwtje. Zij konden echter niet bepalen wanneer de uitrekendatum van het dier zou zijn omdat zij geen zwangerschapsecho hadden gedaan. Burgers ‘Zoo liet bewust geen echo maken om de gevoelige moeder zo niet van slag te maken. Om echter niks van de bevalling te missen hadden de verzorgers wel een camera geplaatst in het zeekoeienverblijf. Zo kon iedereen de laatste weken van de zwangerschap 24 uur per dag de moeder volgen via een livestream.

De zeekoe

De zeekoe leefde miljoenen jaren geleden op het land maar heeft ze inmiddels aangepast aan het zeemilieu en leeft alleen nog maar in warme wateren. De zeekoe is geen familie van de zeehond of zeeleeuw, maar is wel verwant aan de olifanten. Zeekoeien zijn rustige dieren, die dobberend in het water zich voeden met waterplanten.

Het bijzondere zoogdier heeft geen kieuwen, maar longen en zwemt daardoor naar de oppervlakte om adem te halen. Om dodelijke ongelukken met motorboten en visnetten te vermijden, worden de zeekoeien op steeds meer plaatsen als beschermde diersoort beschouwd. Maar dit is helaas niet genoeg om de zeekoe te beschermen. De zeekoe leeft in het wild in de warme wateren van het Caribisch gebied, maar worden door vervuiling en klimaatverandering ernstig met uitsterven bedreigd.  In 2021 overleed zelfs 15% van de zeekoe populatie in de wateren rond Florida door ondervoeding. Amerikaanse dierenbeschermers zijn daarom begonnen met het bijvoeren van de wilde zeekoeien met kool en sla. Maar waarschijnlijk is dit niet genoeg voor honderden zwakkere zeekoeien. Per dag eet een zeekoe in de natuur namelijk gemiddeld meer dan 30 kg plantaardig voedsel.

De geschiedenis van de zeekoe in Burgers ‘Zoo Arnhem

In Europa leven er iets minder dan 40 zeekoeien in dierentuinen. In Nederland vind je alleen zeekoeien in het Burgers ‘Zoo dierenpark in Arnhem. De eerste zeekoeien in Burgers’ Zoo werden verwelkomd in 1993 en 1995. In gevangenschap wordt maar zelden een jonge zeekoe geboren. In 2019 werd gehoopt op een uitbreiding van het Arnhemse gezin, maar de pasgeboren zeekoe was erg zwak door een huidziekte. Het kalf kon moeilijk zelfstandig naar het oppervlakte zwemmen om adem te halen. Biologen en dierenartsen hebben dit jong intensief verzorgt, maar na 2 jaar stierf het dier toch helaas.

Begrijpelijk dat daardoor de vreugde bij de verzorgers dit jaar extra groot was toen ze zagen dat het kalf direct na de geboorte naar boven zwom om te ademen. Een enthousiaste,,Hij leeft!” kreet van een van de verzorgers werd wereldwijd door nieuwsmedia uitgezonden. Na geslachtsonderzoek zijn zeekoe liefhebbers in de hele wereld nog extra blij. Het zeekoekalfje in Arnhem is namelijk een meisje. Dit bied positief toekomstperspectief voor het uitbreiden van de zeekoe populatie. De meeste zeekoeien verspreid over de negen Europese dierentuinen zijn namelijk mannelijk. Extra vrouwtjes zijn nodig om koppels te vormen voor het Europese populatie management programma. De verzorgers hebben nog geen naam gekozen voor het meisje. Een geboorteschilderij kan dus wel al opgehangen worden bij het verblijf, een geboorteschilderij met naam nog niet.

Lees ook:  Waarom worden gamestoelen steeds populairder?

 

 

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings