De bibliotheek is meer dan alleen een plek voor boeken

18/12/2022
190
tweedehands boeken kopen

Vroeger was de bibliotheek een plek waar je boeken kon lenen en ze vervolgens na een aantal weken weer kon terugbrengen. Je kon veel boeken lezen, zonder dat je daar veel geld voor hoefde te betalen. Tegenwoordig zijn er natuurlijk de online boeken die gelezen worden op e-readers en zijn daar zelfs al abonnementen voor, maar ook de bibliotheek bestaat nog steeds. De bibliotheek is al lang geen plek meer waar alleen maar boeken worden uitgeleend. Je kan in de bibliotheek bijvoorbeeld ook prima werken en vaak zijn er complete stilteruimtes ingericht om te studeren voor studenten. Ook voor ouderen is de bibliotheek nog steeds populair. Het is dan ook zeer belangrijk dat zij hun weg terug blijven vinden naar de bibliotheek.

Coronacrisis

Door de coronacrisis is het in bibliotheken stil geworden. Medewerkers hebben behoefte aan interactie met gasten. Zij zijn dan ook blij dat mensen weer naar de bibliotheek mogen komen. In de coronacrisis werd er wel online met mensen gesproken, maar dat miste toch een bepaalde diepgang. Bibliotheken zien verder dat jongeren hen prima weten te vinden, tot hun eigen verbazing. Ouderen daarentegen zijn nog steeds erg terughoudend met hun weg terug vinden naar de bibliotheek, terwijl dit juist wel belangrijk is. De bibliotheken willen daarom meer gaan inspelen op een plek om mensen en dan vooral ouderen bij elkaar te brengen. Dit middels verschillende activiteiten die georganiseerd worden door de bibliotheek.

Knutselen

Een van die activiteiten zou bijvoorbeeld knutselen kunnen zijn. Er kan een seniorenmiddag worden georganiseerd waarbij er samen wordt geknutseld in de bieb. Op die manier ontmoeten ouderen anderen en kunnen ze lekker kletsen. Naast activiteiten als knutselen organiseren verschillende bibliotheken ook debatten, lezingen, filmavonden, tentoonstellingen en zelfs hele digitale lessen voor verschillende doelgroepen. Wat ook steeds vaker gedaan wordt zijn een soort markten die georganiseerd worden in bibliotheken. Op die manier kunnen alle doelgroepen tweedehans boeken kopen van de bibliotheek. Dat is een goede zaak, want zo hou je alle doelgroepen aan het lezen en de bibliotheek kan van dat geld weer nieuwe boeken kopen om het aanbod relevant te houden.

Kinderen

Om niet alleen de jongeren en de ouderen aan te spreken organiseren verschillende bibliotheken dus activiteiten voor alle leeftijden. Toch zijn naast ouderen ook kinderen maar moeizaam naar de bibliotheek te krijgen. Door de komst van telefoons en altijd en overal online zijn denken kinderen niet meer altijd aan lezen. Veel bibliotheken in het hele land willen zich daarom nog eens extra gaan inzetten voor kinderen om ze zo te enthousiasmeren om te gaan lezen.

Lees ook:  uitstraling bedrijfspand

Recent

De ultieme roadtrip routes in Nederland

Steeds meer mensen hebben schulden bij bekenden

Eikenprocessierups, vermoedelijk weinig overlast dit jaar!

Eiffeltoren gesloten vanwege staking

Digitale weerbaarheid van Uber op de proef gesteld

┬ę Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings