Steeds meer studenten in het hoger onderwijs

15/07/2021
290
stage remote

Dit jaar, 2021, staat er een recordaantal studenten ingeschreven aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen. In 2021 zijn het er ruim 817.000 studenten. Het aantal hbo’ers en wo’ers is samen met 18% gestegen. De Vereniging van Universiteiten en de Vereniging Hogescholen verklaard deze toename vanwege de coronacrisis. Wat is er nu allemaal gebeurd waardoor er zo veel nieuwe studenten zijn?

Versoepelingen

Vorig jaar in 2020 zijn meer middelbare scholieren geslaagd doordat de centrale examens niet doorgingen. Hierdoor was de instroom een stuk hoger. Veel scholieren kiezen er normaal gesproken ook voor om een tussenjaar te nemen voordat ze beginnen aan hun opleiding. Maar dit was voor veel studenten niet mogelijk omdat er veel reisbeperkingen waren vanwege het coronavirus. Veel jongeren zouden normaal gesproken naar Azië of Amerika reizen en wat extra geld verdienen. Helaas was dit niet mogelijk voor hen. Daarnaast zijn er minder studenten op de universiteit uitgevallen doordat het bindend studieadvies was versoepeld. Hierdoor hoeven ze minder studiepunten te halen om door te stromen naar het tweede jaar. Het kan voorkomen dat alsnog veel studenten uit gaan vallen vanwege deze regeling. Er waren nog meer versoepelingen. Het is voor studenten namelijk ook makkelijker om door te stromen van het hbo naar het wo. Plus studenten kunnen al aan een masteropleiding beginnen terwijl hun bacheloropleiding nog niet helemaal is afgerond.

Pilots op universiteiten

Vanwege de coronamaatregelen wordt er momenteel niet of nauwelijks fysiek onderwijs gegeven. Of het 1 september aanstaande anders is, hangt af van het vaccineren. Op zes universiteiten voeren een aantal pilots uit om zo te kunnen onderzoeken op welke manier fysiek onderwijs mogelijk wordt. In Groningen wordt er namelijk geëxperimenteerd met snel testen voor een tentamen. Stage lopen is voor veel studenten op het hbo en wo nog steeds een beetje lastig. Allereerst is een stage vinden moeilijk omdat veel bedrijven minder stagiaires willen aannemen omdat ze er te weinig financieringen voor hebben of omdat er te weinig werk ligt. Als ze eenmaal een stageplek hebben gevonden, is het moeilijk om begeleidt te worden omdat veel stagiaires vanuit thuis werken; stage remote.

Lees ook:  Nieuwe dieetmethode Fajah Lourens ongezond en onverstandig

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings