De evolutie van baarden

22/02/2023
302
baarden door de jaren heen

Baarden zijn door de eeuwen heen een kenmerkend onderdeel geweest van de mannelijke uitstraling. Vanwege hun culturele, religieuze en persoonlijke betekenis zijn ze altijd al een belangrijk onderdeel geweest van de mannelijke identiteit. De populariteit van baarden is door de jaren heen veranderd, van de schone, gladgeschoren look uit het oude Egypte tot de ongetemde en woeste baarden van de Vikingen. In deze blog duiken we in de geschiedenis van baarden, van toen tot nu, om de evolutie van deze iconische gezichtsbeharing te ontdekken.

Klik op de link om erachter te komen welke baarden het beste bij jouw gezicht passen.

Baarden in de Grieks-Romeinse periode

Voor de betekenis die ligt in het stijlen van baarden moeten we teruggaan naar de eerste tekenen van de vroege beschaving van de mensheid. In de tijd van Griekse filosofen en Romeinse keizers werden lange baarden vaak gezien als een teken van status en wijsheid.

Lees ook Vikingen waren beschaafder dan we dachten

Epicurus baard
Schilderij: de school van Athene met Griekse filosofen die lange baarden dragen
De school van Athene: Rafael

Romeinse soldaten

Soldaten van het Romeinse Rijk mochten geen gezichtsbeharing hebben. Dit besloot Julius Ceasar nadat hij zag dat soldaten met een baard sneller van hun paard werden getrokken in veldslagen. De vijand kon immers makkelijk de baard vast grijpen wanneer de Calvarie een menigte bestormde.

Middeleeuwen

Ook in de middeleeuwen lag er een betekenis verscholen achter het hebben van een lange baard: toen stond het namelijk voor moed en ridderlijkheid.

Ridder met baard
Ridder met lange baard
Ridder met baard

Het dragen van een baard werd gezien als een teken van mannelijkheid, daadkracht en moed. Zeker in zware periodes zoals de middeleeuwen werd mannelijkheid veel meer gevierd, omdat men sterke mannen nodig had om ervoor te zorgen dat je dorpje niet geplunderd werd en de vrouwen en kinderen meegenomen als slaaf, verkracht of vermoord. Dat was in die tijd namelijk een reëel gevaar. Ridders trainde hun hele leven om de koning te dienen. Vaak waren het de zonen van andere ridders of afstammelingen van adel. Ze werden geboren in het harnas en het werd als een eer gezien om er ook in te sterven.

De vikingen

Vikingen en baarden zijn twee termen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Baarden waren een belangrijk onderdeel van de Viking-cultuur en werden beschouwd als een teken van mannelijkheid en kracht.

Bebloede Viking gezicht en baard
Klassieke baard viking

Het hebben van een lange, volle baard werd beschouwd als een teken van volwassenheid en wijsheid. Baarden waren ook belangrijk voor Vikingen omdat ze hielpen om warm te blijven in de koude Scandinavische winters.

Viking baarden zijn erg populair

Als je het hebt over retro denk je misschiena an de jaren 80, maar dat vikingbaarden weer in zijn, tilt de term "vikingbaard" weer naar een iets hoger niveau.

Honderden jaren later wordt het dragen van viking baarden weer heelmaal in. Dit heeft waarschijnlijk te maken met populaire series zoals "vikings" en games zoals Assasins creed walhallah.

Moderne baard viking
Vikingbaard modern
moderne viking baard

Het oude Egypte

In het oude Egypte was gezichtsbeharing een teken van macht en status. Farao's droegen lange baarden die werden beschouwd als goddelijk en heilig. Mannen uit de hogere klassen droegen ook baarden, terwijl de lagere klassen meestal schoon geschoren waren.

Lees ook:  Wat als de liefde écht op is?

Baarden werden zelfs na de dood in stand gehouden. Mummies werden vaak begraven met nepbaarden om hun overgang naar het hiernamaals te vergemakkelijken. Deze nepbaarden waren soms gemaakt van goud en werden zorgvuldig op hun plaats gehouden door touwtjes die om het hoofd waren gewikkeld.

Toetankhamon baardstijl mummie
Egyptische Farao met heilige baard
Egyptische jongere Farao's. Afgebeeld zonder baard Egyptisch beeld

Hoewel baarden minder populair werden in het oude Egypte, bleven ze nog steeds een belangrijk onderdeel van de mannelijke identiteit en werden ze gezien als een teken van macht en status.

Van 1700-1900

Waar een lange baard in het verleden dus vaak gekoppeld werd aan een bepaalde mate van status is in latere eeuwen ook wel eens anders geweest. Zo zagen mensen in de negentiende eeuw een baard vaak als een teken van een slechte hygiëne. Het waren vooral scheepslui die maanden weg waren geweest die terug kwamen met lange baarden.

In deze tijdgeest hoort ook kolonisatie en het ideaalbeeld van beschaving. Beschaafdheid werd een groter statussymbool en baarden werden meer geassocieerd met barbaren en wilden.

Baard soldaat Franse legioen
Franse soldaten in Franse revolutie gezichtsbeharing
Franse soldaten
George Washington geen baard
George Washington

Baardstijlen van 1900 tot 2000

De afgelopen 100 jaar zijn baardstijlen enorm veranderd.

Begin 19e eeuw

In de vroege 1900 was er een grote kloof tussen de rijke (beschaafden) en de arme (arbeiders). Er waren 3 klassen in die tijd die goed zichtbaar waren. De lage, arbeidersklasse, de middenklasse en de elite.

Elite klasse baardstijl 1900
Middenklasse baardstijl
glad geschoren

1930-1950

In deze periode vond de Tweede Wereldoorlog plaats.

Baard wereldoorlog Amerikaanse soldaat
Geallieerde soldaat

Het was echter ook de tijd van optimisme, nieuwe kansen en wederopbouw. Voornamelijk de jaren 50 waren belangrijke jaren van modernisatie die nogal wat stijliconen voortbrachten.

Clean shave Elvis Presley
Elvis Presley
Snor man jaren 50
Clean shave Frank Sinitra
Frank Sinatra

In de jaren ’60 en ’70 kwam er, als onderdeel van de hippiecultuur, weer een opleving in het dragen van baarden.

Baardstijl hippie
Jimmy hendrix baard

Baarden van nu: 2000-nu

Ook in de afgelopen jaren heeft het hebben van een baard weer terrein gewonnen. Het is dan ook geen verrassing dat er genoeg trends te vinden zijn op het gebied van gezichtsbeharing. Waar de een gaat voor de combinatie van een snor en een baard, kiest de ander toch liever voor een van de twee.

Hipster moderne baardstijl
Korte moderne baard
Lange baard moderne baardstijl
Moderne man, baardstijl

Een trend die ook zijn opmars maakt, is de vikingbaard. Deze lange baard wordt vaak gecombineerd met een kapsel van lang haar, dat dan bijvoorbeeld in een knotje gedragen wordt. 

Man bun en baard

Zorg voor jouw baard

Wanneer je ervoor kiest om je gezichtsbeharing te laten staan is het belangrijk dat je goed weet hoe jij jouw baard op de juiste manier kunt verzorgen. Allereerst is het belangrijk om jouw baard goed schoon te houden. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een milde shampoo en conditioner, bij voorkeur van een merk dat speciaal samengesteld is voor baardverzorging. Na het wassen kun je gebruik maken van een baardolie om het haar te hydrateren en te verzachten.

Naast het wassen van jouw baard is het ook belangrijk om jouw baard om de juiste manier te stylen. Om te beginnen is het daarbij belangrijk om je baard regelmatig goed door te kammen, zodat er geen klitten ontstaan. Daarbij zal een baard er veel verzorgder uitzien wanneer je deze regelmatig trimt. Probeer het gebruik van hitte zoveel mogelijk te vermijden, zodat je jouw baard niet onnodig uitdroogt en beschadigt. Of een baard bij je past en welke stijl het beste staat bij jouw gezicht is vaak een kwestie van uitproberen? Ga jij voor een lange baard zoals de oude Grieken het droegen? Of eerder voor de ruige baard van een Viking? Of kies je toch liever voor kort, hedendaags en gestyled? De mogelijkheden zijn eindeloos! Wat je ook kiest, met de juiste verzorging past iedere stijl binnen de trends die er vandaag de dag zijn.

Lees ook:  Date outfit kiezen voor mannen & vrouwen

Op www.trendheads.nl/ vind je veel meer artikelen over baarden en baardstijlen! Daarnaast kun je er waardevol stijladvies inwinnen en testen welke baardstijlen goed bij je passen!

Dit waren baarden door de jaren heen! Bedankt voor het lezen. Deel dit artikel als je het interessant vond!

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings