De financiële wereld is sinds Covid in een stroomversnelling terecht gekomen

23/04/2024
33
de financiële wereld sinds Covid

De economie en daarmee samenhangend de financiële wereld is sinds Covid flink in beweging. De impact van Covid-19 werd voelbaar toen de economie in 2020 stilviel. Veel jonge mensen, die onder andere in de horeca werkten, maar ook tal van mensen in andere fases van het leven, raakten hun baan kwijt of zagen hun uren gereduceerd worden. Supply chains vielen stil en er waren veel producten die niet geleverd konden worden. Bijna iedereen heeft hier op de een of de andere manier wel dingen van meegekregen.

Sindsdien zijn er een aantal nieuwe ontwikkelingen die de economie en de financiële wereld niet onberoerd laten. Zo heeft het einde van het lage inflatie-tijdperk implicaties voor zo goed als iedereen binnen de economie. Denk aan huizenkopers die ineens rekening moeten houden met hogere rentebetalingen gedurende de looptijd van hun hypotheek en minder geld kunnen lenen. Maar ook voor de banken die staatsobligaties hebben aangekocht in het lage rentetijdperk en die moeten afwaarderen.

Waar de nieuwe generatie het overneemt van de oude garde, zijn er een aantal opmerkelijke financiële ontwikkelingen. Dit artikel duikt in deze veranderingen binnen de financiële wereld sinds Covid en analyseert wat ze betekenen. Niet alleen voor de mensen die werken in financiën, maar ook voor financiële organisaties en de rest van de wereld. Daarnaast zal dit artikelen proberen huidige trends door te trekken naar de toekomst.

Huidige staat van de economie en finance

De moderne economie stelt nieuwe eisen aan financiële professionals. Dit heeft in de eerste plaats te maken met dat de stabiele wereld (met lage rentes en waarin de VS de wereldeconomie en geopolitiek leidde) voorbij is. De opkomst van China heeft het speelveld voor veel Europese landen bijvoorbeeld veel ingewikkelder gemaakt. Dit is met name het geval voor op export gerichte economieen als die van Nederland en Duitsland.

Binnen het finance-vakgebied stonden vroeger traditionele vaardigheden zoals boekhouding en auditing centraal. Nu word er daarentegen meer nadruk gelegd op data-analyse, technologische bekwaamheid en strategisch denken. De trend van verdere IT-innovatie is ook hier duidelijk zichtbaar. Het digitale tijdperk heeft geleid tot een transformatie in hoe bedrijven opereren. Automatisering neemt routinematige taken over, terwijl er een hogere behoefte ontstaat aan analytische vaardigheden om grote datasets te beheren en te interpreteren.

Verschuiving van vaardigheden

Tegelijkertijd is aan de evolutie van functierollen binnen het finance-vakgebied af te lezen dat ook soft skills steeds belangrijker worden binnen de financiele wereld. Communicatievaardigheden staan hoog op het lijstje van dingen die belangrijk zijn, net als het kunnen werken in teamverband. Dit onderstreept de noodzaak voor continue professionele ontwikkeling bij huidige medewerkers maar zet tegelijkertijd druk op werkzoekenden om breder gekwalificeerd te zijn dan ooit tevoren.

de financiële wereld sinds Covid

Diversiteit binnen finance

Buiten technologische kennis en soft skills speelt diversiteit een toenemende rol binnen recruitment gericht op financiële functies. Er zijn immers veel openstaande finance vacatures en dat heeft een reden. Organisaties erkennen steeds meer het belang van diverse teams als drijfkrachten achter innovatie en verbeterde besluitvorming, zegt een consultant van recruitment agency Staan die we sproken. Daarnaast zit durfden bedrijven hun sociaal maatschappelijke rol serieuzer te nemen door actieve bijdrage aan sociale gelijkheid via inclusieve hiring practices, gaf deze consultant aan.

Lees ook:  De evolutie van autotechnologie

Kansen creëren door uitdagingen heen kijken

Ondanks deze snelle verandering blijven carrièremogelijkheden volop beschikbaar. Vooral voor hen die bereid zijn zichzelf voortdurend bij te scholen en hun skillset af te stemmen op wat gevraagd wordt. Met name gespecialiseerde gebieden zoals cybersecurity financiering of fintech lijken veelbelovend met verwachte groei aankomende jaren.

Middenin alle transformaties blijft één ding ongewijzigd
Finance experts spelen een cruciale rol binnen elk succesvol bedrijf. Ze zorgen er namelijk voor dat complexe informatie behapbaar wordt, en zo strategische besluitvorming winstgevender wordt. Door mee te bewegen met innovatieve trends zonder hun kernwaarden uit het oog te verliezen vinden-finance professional nog altijd hun weg – soms zelfs gemakkelijker dan gedacht – richting vervullende banen waar zij significant verschil kunnen maken.

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings