Stijgende vraag aan afwassers in de horeca na lockdown

08/09/2023
119
vraag aan afwassers

Na de langdurige lockdown is er een opmerkelijke trend zichtbaar in de horecabranche: de toenemende vraag naar afwassers. Deze opvallende verschuiving wordt voornamelijk aangedreven door de heropening van restaurants, cafés en diverse andere horecagelegenheden die gedwongen werden hun deuren te sluiten gedurende de lockdown-periode.

Nadat de beperkingen geleidelijk versoepeld werden en mensen hun weg terug vonden naar uit eten gaan, stegen het aantal gasten in deze etablissementen enorm. Deze toename in gastenaantallen resulteerde in een aanzienlijke behoefte aan personeel. Met name afwassers.

Het ontslaan van personeel

De periode van lockdown bracht veel uitdagingen met zich mee voor de horecasector, waaronder het tijdelijk ontslaan of met verlof sturen van een groot aantal medewerkers, onder wie ook afwassers. Nu de bedrijvigheid in de horeca weer op gang komt, staan deze gelegenheden voor de taak om hun teams opnieuw op te bouwen en te versterken. De groeiende vraag naar afwassers vindt deels haar oorsprong in het feit dat restaurants en cafés heropend zijn met een beperkte capaciteit, in lijn met voortdurende gezondheidsvoorschriften.

Extra diensten draaien
Dit heeft tot gevolg dat er extra diensten gedraaid moeten worden om aan de eisen van de gasten te voldoen, wat op zijn beurt weer leidt tot een hogere vraag naar afwassers om dit tempo bij te benen. Zonder schone champagne coupe glazen, borden en bestek, is namelijk niet veel te beginnen. Er zou misschien gedacht worden, dat de lockdown al zo ver achter ons ligt en de gevolgen ervan al zijn recht gesteld. Maar dat valt op sommige aspecten toch erg tegen.

verschuiving in de arbeidsmarkt

Verschuiving in de arbeidsmarkt

Een bijkomende factor die bijdraagt aan de toegenomen vraag naar afwassers, is de verschuiving in de arbeidsmarkt die tijdens de lockdown heeft plaatsgevonden. Sommige mensen die voorheen werkzaam waren in de horeca hebben tijdens de lockdown ervoor gekozen om van baan te veranderen, wat resulteert in een tekort aan ervaren personeel.

Dit fenomeen heeft geleid tot een competitieve arbeidsmarkt voor horecawerkers. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zijn horecagelegenheden dus genoodzaakt om aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden en flexibele werktijden aan te bieden, zowel om nieuwe medewerkers aan te trekken als bestaande medewerkers te behouden. Voor werkzoekende, is het werken in de horeca nu erg gunstig.

De cruciale rol van de afwasser

Afwassers spelen een essentiële rol in de dagelijkse werking van keukens en restaurants. Ze zijn verantwoordelijk voor het zorgvuldig reinigen en opruimen van vuile vaat, bestek, horeca glazen en keukengerei. Dit omvat het zorgvuldig verwijderen van voedselresten, het grondig afspoelen van de items, en het correct plaatsen van schone vaat op toegankelijke locaties, zodat zowel de keuken- als bedieningsmedewerkers te allen tijde toegang hebben tot schone benodigdheden.

vraag aan afwassers

Hoe wordt je een afwasser

Om een afwasser te worden, is doorgaans geen specifieke formele opleiding vereist. Deze functie is vaak een ideale instapmogelijkheid voor mensen zonder ervaring of met beperkte werkervaring. Enkele belangrijke eigenschappen voor afwassers zijn onder meer nauwkeurigheid, efficiëntie en het vermogen om te werken in een snel tempo. Afwassers werken vaak in teamverband. Dit maakt ook goede samenwerking met zowel de keuken- als bedieningsmedewerkers van groot belang.

Lees ook:  Steeds meer isolerende gordijnen op de markt

Indien je overweegt om afwasser te worden, zijn de volgende stappen het overwegen waard:

Solliciteren: Zoek naar openstaande functies bij lokale restaurants, cafés en andere horecagelegenheden. Dergelijke vacatures worden vaak regelmatig aangeboden.
Lees hier de 4 valkuilen bij het kiezen van een sociaal domein vacature.

Sollicitatiegesprek: Bereid je voor op sollicitatiegesprekken waarin je jouw motivatie kunt laten zien. Benadruk dat je enthousiast bent om een bijdrage te leveren aan een goed draaiende keuken en een succesvol restaurant.

Interesse tonen: Tijdens sollicitatiegesprekken kun je je interesse in de horecabranche benadrukken, evenals je bereidheid om hard te werken. Ook is het vermelden van eventuele ervaring in de horeca of vergelijkbare omgevingen een pluspunt.

Flexibiliteit: Afwassers werken vaak in wisselende diensten, waaronder avonden en weekenden. Dit kan het tonen van flexibiliteit ten aanzien van werktijden in je voordeel werken.

On-the-job leren: Veel van wat een afwasser moet doen, leer je tijdens het werk zelf. Profiteer van de kennis en ervaring van collega's en leidinggevenden, en tracht voortdurend je vaardigheden te verbeteren.

Kortom

In conclusie is er sinds de lockdown een tekort aan personeel, voornamelijk afwassers, in de horeca. De gevolgen hiervan zijn enorm nadelig voor de bedrijven en de vraag voor goede nieuwe medewerkers is aanzienlijk. Het moeten ontslaan van veel (horeca) personeel zorgde voor een verschuiving in de arbeidsmarkt. Dit maakt nu de ideale tijd om werk te zoeken als afwasser.

Lees ook hier hoe je als bedrijf het sollicitatieproces kunt verbeteren.

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings