De kwaliteit van het zwemwater is bijna overal prima, wel nog (te) koud

24/05/2022
283
Zwemwater

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat de waterkwaliteit bijna overal in Nederland prima is om in te zwemmen. De temperatuur van het water moet wel nog flink omhoog als we echt veilig willen zwemmen. Lees verder als jij veilig wilt gaan zwemmen!

Zwemwater kwaliteit

Het zomerse weer van de afgelopen week heeft de standen weer laten vol lopen. De Rijkswaterstaat controleert in de periode van 1 mei tot en met 1 oktober één keer per twee weken de kwaliteit van het water op alle (ongeveer achthonderd) officiële zwemwaterlocaties, deze zijn vrijwel allemaal goedgekeurd. De kwaliteit van het water kun je gemakkelijk bekijken met de zwemwaterapp. Ook onderzoekt de Rijkswaterstaat nog 235 andere zwemgebieden zoals meren en kanalen.

Deze officiële zwemlocaties worden gecontroleerd op bacteriën die in het water terecht komen door de ontlasting van mensen en dieren en blauwalgen. Deze kunnen namelijk jeuk, ziektes en diarree veroorzaken.

Zwemwater

Onderkoelingsrisico

Volgens de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) is het zelfs op de goedgekeurde plekken niet verstandig om met té lage temperaturen buiten te gaan zwemmen. De KNZB adviseert om ooral bij een watertemperatuur onder de 15 graden! Maar eigenlijk tot 18 graden, een wetsuit te dragen om onderkoeling en kramp tegen te gaan. Dat is nu nog lang niet overal het geval. Het water van de Noordzee is op het moment namelijk nog maar 12 tot 13 graden, dat is dus nog te koud om te zwemmen.

De woordvoerder van de KNZB verteld dat zwemwedstrijden vaak pas halverwege juli georganiseerd worden. “Dan is het water een beetje opgewarmd en is het weer gunstiger voor de sporters” – de woordvoerder van de KNZB

Waar moet je op letten?

Als je alsnog op niet-officiële zwemplekken wilt zwemmen en de kou gaat trotseren, let dan op de volgende punten:

  • De grachten zijn van goede kwaliteit om te zwemmen, maar ga hier niet zwemmen, er kan vooral als het regent riool water in de grachten terecht komen en hierdoor verslechterd de water kwaliteit. De waterkwaliteit is dus lang niet stabiel genoeg om in te gaan zwemmen.
  • Let erop dat er niet te veel stroming aanwezig is. Anders kun je snel afdrijven en in gevaarlijke situaties terecht komen.
  • Let erop dat het water helder is, zodat je eventuele obstakels op de bodem kunt zien.
  • Zorg ervoor dat je achteraf warme kleding en misschien wel een alpaca sjaal klaar hebt liggen. Een alpaca sjaal is namelijk een stuk warmer en zo zal je sneller opwarmen.
  • Let op blauwalg
    Een groenblauwe gloed over het water kan een indicatie zijn dat er blauwalg in het water aanwezig is. Ga hier dan niet zwemmen want je kunt huid irritatie zoals jeuk krijgen maar ook diarree als je blauwalg binnen krijgt.

Veel zwem plezier!

Lees ook:  Wat is Operationeel Lease en hoe werkt het?

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings