De verschillende voordelen van een RI&E

26/10/2023
87
RI&E

Wanneer je als ondernemer werknemers in dienst hebt, dan is dit in de eerste plaats positief. Het is namelijk leuk om samen met andere mensen te werken en het zegt ook iets over de omvang van je onderneming. Maar als ondernemer met werknemers heb je ook verplichtingen. Je moet bijvoorbeeld goede verzekeringen afsluiten en daarnaast is het van belang om rekening te houden met gezondheidsrisico's en verschillende andere zaken. Hier komt RI&E ter sprake.

Om de zoveel tijd ben je bijvoorbeeld verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie uit te voeren. De afkorting hiervan is RI&E. Op de website van HR Navigator vind je daar meer informatie over. Lees hier meer over RI&E. Een RI&E is niet alleen verplicht, maar tegelijkertijd brengt het verschillende voordelen met zich mee. In dit artikel gaan we dieper op de verschillende voordelen in.

Grotere kennis over bedrijfsrisico's

Je bent ongetwijfeld bekend met het gezegde 'beter voorkomen dan genezen'. Als fanatieke ondernemer wil je natuurlijk veel winst maken, maar tegelijkertijd is het ook handig om je bewust te zijn van de risico's binnen je bedrijf. Wanneer je daarvan op de hoogte bent, dan is het gemakkelijker om gepaste acties te ondernemen. Je weet dan bijvoorbeeld welke veiligheidskleding en andere spullen je werknemers nodig hebben.

Werknemers zijn gemotiveerder

Dit klinkt misschien wat raar, maar wie houdt er nou niet van werken in een veilige en gezonde werkomgeving? Wanneer je veiligheidsmaatregelen neemt, dan laat je daarmee zien dat je om je werknemers geeft. Daar krijg je als ondernemer natuurlijk ook wat voor terug, want je werknemer zijn dan een stuk gemotiveerder. Heb je na verloop van tijd nieuwe werknemers nodig? Ook die zullen zich dan sneller bij jou thuis voelen.

een RI&E

Minder financiële risico's

Als ondernemer heb je in de eerste plaats te maken met onvermijdelijke bedrijfsrisico's. Je bent onder meer afhankelijk van je klanten en leveranciers. Dergelijke risico's horen bij het ondernemersleven. Daarnaast heb je als ondernemer te maken met verscheidene andere risico's. Werknemers kunnen bijvoorbeeld uitvallen door ziekte of arbeidsongeschikt raken door een ongeval. Dit heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor de werknemers, maar ook voor jou als ondernemer. Met een RI&E kun je de kans op ongevallen reduceren.

Arbeidsveiligheid en gezondheid

Een ander belangrijk voordeel van een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) is dat het je als ondernemer kan helpen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen op het gebied van arbeidsveiligheid en gezondheid. Door deze verplichtingen na te leven, voorkom je mogelijke boetes en juridische geschillen.

Dit draagt bij aan de juridische en financiële stabiliteit van je bedrijf, wat op zijn beurt bijdraagt aan de duurzame groei en reputatie van jouw onderneming. Het is dus niet alleen een verplichting maar ook een strategische keuze om de veiligheid en gezondheid van je werknemers serieus te nemen via een RI&E.

Lees hier ook onze blog over gemakkelijk je bedrijf verkopen.

Lees ook:  Tv en internet aanbieders vergelijken doe je zo!

Recent

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

Het beste bedrijfsuitje organiseren deze zomer

Terra Management Search: 25 jaar van excellente leiderschapsbemiddeling

Hoe is de Bitcoin halving verlopen?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings