Definitieve cijfers cbs: nog meer verkeersdoden 2022

16/12/2023
196
voor meer informatie

Uit de nieuwste definitie cijfers van het cbs blijkt dat het aantal verkeersdoden in 2022 niet 737, maar 745 mensen bedraagt. Dit betekent dat het aantal doden door een verkeersongeval, na jarenlange daling, terug is naar de situatie van voor 2009. Een zorgwekkende ontwikkeling vind ook Fonds slachtofferhulp.

Om wie gaat het?

De grootste groep verkeersdoden bestaat uit fietsers. Er zijn in 2022, 290 (39 procent) fietsers overleden aan een verkeersongeval. En 3 op de tien dodelijke verkeersongevallen is een auto-inzittende. Met name mensen van 60 jaar en ouder worden getroffen. 54 procent van de verkeersdoden valt onder deze groep.

Factoren die van belang zijn

Factoren die van invloed zijn op het aantal verkeersdoden:

 • Leeftijd.
 • Vervoerswijze.
 • Wegtype.
 • Hoeveel en hoeveel mensen reizen.
 • Hoeveel veilige en minder veilige wegen worden gebruikt.
 • De mate van veiligheid van het voertuig.
 • Het rijgedrag.

Blijkbaar zijn in 2022 ontwikkelingen in deze factoren van negatieve invloed geweest, waardoor het aantal verkeersdoden in 2022 zo hoog is.

Hoe kun je helpen het aantal verkeersdoden te voorkomen?

Verkeersongevallen vormen een ernstig probleem dat verschillende aspecten van onze samenleving beïnvloedt. Om dit te verminderen, is een holistische benadering nodig, waarbij we de factoren die invloed hebben op het aantal verkeersdoden begrijpen en actie ondernemen om ze aan te pakken.

Je rijgedrag verbeteren begint met bewustwording. Vermijd afleidingen zoals je telefoon tijdens het rijden, respecteer verkeersregels en -borden en wees hoffelijk naar andere weggebruikers. Een defensieve rijstijl aannemen, waarbij je anticipeert op mogelijke gevaren, kan ook bijdragen aan veiliger rijden.

Oudere bestuurders kunnen hun veiligheid vergroten door regelmatig hun rijvaardigheden te evalueren en mogelijk aanpassingen aan hun voertuig te maken, zoals grotere spiegels, hulpsystemen of andere technologische hulpmiddelen die het rijden gemakkelijker maken.

Autotechnologie evolueert voortdurend om de veiligheid te verbeteren. Voorbeelden zijn automatische noodremsystemen, adaptieve cruisecontrol, dodehoekwaarschuwingen en geavanceerde stabiliteitscontrolesystemen. Deze innovaties helpen bij het voorkomen van ongevallen en beschermen inzittenden in geval van een crash.

Lokale gemeenschappen kunnen actief bijdragen door het creëren van veiligere infrastructuur, het organiseren van voorlichtingscampagnes over verkeersveiligheid en het aanmoedigen van het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen zoals fietsen of openbaar vervoer.

Een groter aantal reizigers op de weg kan leiden tot meer complexe verkeerssituaties, verhoogde drukte en mogelijk meer afleiding. Dit vergroot het risico op ongevallen. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen die deze toename in reizigers op een veilige manier kunnen accommoderen. Als individu betekent het dus dat je kunt bijdragen door bijvoorbeeld meer te gaan thuiswerken.

Het verminderen van verkeersdoden vereist een alomvattende aanpak. Ieder individu kan een rol spelen door bewustwording te vergroten, verantwoord rijgedrag te tonen en betrokkenheid te tonen bij initiatieven die de verkeersveiligheid bevorderen.

Fonds slachtofferhulp

Het Fonds Slachtofferhulp zet zich in om het aantal verkeersdoden te beperken en biedt diverse adviezen en ondersteuning om dit doel te bereiken. Ze zijn daarbij breder gericht: ook op het voorkomen van verkeersongelukken en voorkomen van het nodig hebben van een takeldienst. Enkele van hun initiatieven omvatten:

 • Het fonds biedt directe hulp aan slachtoffers van verkeersongevallen en hun families. Dit omvat emotionele ondersteuning, begeleiding bij het omgaan met trauma en praktische hulp bij juridische en administratieve procedures.
 • Ze voeren campagnes om bewustzijn te vergroten over verkeersveiligheid. Deze campagnes richten zich op het benadrukken van risico's, het belang van verantwoordelijk rijgedrag en het voorkomen van ongevallen.
 • Het fonds adviseert over preventieve maatregelen om verkeersongevallen te voorkomen. Dit omvat het promoten van veilig rijgedrag, het gebruik van beschermende maatregelen zoals gordels en helmen, en het vermijden van rijden onder invloed van alcohol of drugs.
 • Ze ondersteunen onderzoek naar de oorzaken van verkeersongevallen en dragen bij aan beleidsontwikkeling om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit omvat aanbevelingen voor infrastructuurverbeteringen en wetgevende maatregelen.
Lees ook:  RTL hackt Erasmusbrug in Rotterdam

Het Fonds Slachtofferhulp adviseert ook individuen om defensief te rijden, zich bewust te zijn van verkeersregels, afleiding tijdens het rijden te vermijden en altijd veiligheidsgordels te dragen. Ze benadrukken ook het belang van nuchter rijden en het vermijden van risicovol gedrag zoals te snel rijden. Hun doel is om zowel preventief als ondersteunend bij te dragen aan het verminderen van verkeersongevallen en het minimaliseren van de impact ervan op slachtoffers en hun families. Geen verkeersdoden maar wel een takeldienst nodig? Bekijk deze website dan voor meer informatie.

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings