RTL hackt Erasmusbrug in Rotterdam

12/11/2020
324
Rotterdam

Het grote mediabedrijf heeft de Erasmusbrug gehackt. Met de toegang konden onderzoeksjournalisten de kleuren van de brug aanpassen. De burg wordt ‘s nachts namelijk verlicht. Het is mogelijk om de brug vele verschillende kleuren te geven.

De verlichting van de brug

RTL Nieuws meldt op haar website, “Het is voor iedereen mogelijk geweest de kleuren van de Erasmusbrug aan te passen”. Het blijkt dat een van de virtuele toegangspoorten van de brug een heel jaar heeft open gestaan. Het systeem dat gekoppeld was aan de verlichting van de brug was namelijk niet beveiligd met een wachtwoord. Het was dus voor iedereen mogelijk om de kleuren van de brug aan te passen. De gemeente Rotterdam heeft inmiddels het systeem uitgeschakeld.

Roze

De onderzoekers van RTL Nieuws konden via door directe poort toegang krijgen tot het systeem. Wanneer alleen het IP-adres werd ingegeven was het niet mogelijk om zonder wachtwoord de omgeving te betreden. De onderzoekers hebben vervolgens ook een test uitgevoerd door te kijken of ze de brug roze konden maken. Deze test slaagde zo blijkt ook uit beeldmateriaal van het onderzoek. Normaal gesproken ziet iedereen alleen het standaard witte licht. Echte, bij speciale gelegenheden verandert de burg van kleur in de avond en nacht. Zo is het mogelijk om de burg de kleuren te geven van Rotterdam, Nederland, Frankrijk of zelfs de regenboog.

Pijnlijk

Het is een geluk voor de gemeente Rotterdam dat dit RTL Nieuws is gelukt. RTL Nieuws is namelijk een partij die geen kwade bedoelingen heeft met de brug. Mocht dit anderen gelukt zijn dan zou iemand op Bevrijdingsdag de vlag van Duitsland kunnen instellen. Dit zou dan natuurlijk erg wrang zijn.

De toekomst

Bovendien denkt het cybersecuritybedrijf ESET dat dit pas een klein onderdeel is van iets veel groters. Zo zijn steeds meer mensen en gemeentes bezig met het instaleren van slimme apparaten. Hier zorgen zij er indirect voor dat hackers meer invloed krijgen op ons dagelijks leven. Dit is dan nog niet iets waar mensen direct veel last van hebben maar in de toekomst moeten we toch meer opletten.

Fontein

Naast de Erasmusbrug was het voor de anonieme tipgever van RTL Nieuws ook mogelijk om de Hofpleinfontein een andere kleur te geven. De tipgever heeft de onderzoekers op deze manier dan ook kunnen overtuigen van het lek.

Lees ook:  Slaap je slechter bij een volle maan?

Recent

De risico's van taxichauffeur zijn

EK voetbal: kan Nederland Europees kampioen worden?

Tips om je vakantiegeld slim in te zetten

Steeds meer bedrijven laten hun panden beter beveiligen

Dit is waarom je bij letselschade altijd een deskundige in moet schakelen

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings