Demi Lovato is non-binair

20/05/2021
281
non-binair

Vorige week maakte Raven van Dorst (vroeger Rianne van Dorst) bekend dat ze zich voortaan identificeert als non-binair. Dit betekent dat ze zich niet meer identificeert als vrouw, maar ook niet als man. Woensdag maakte Demi Lovato ook al bekend dat ze non-binair is. Maar wat is non-binair eigenlijk? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is non-binair precies?

Iemand die zich als non-binair identificeert, voelt zich niet per se een man maar ook geen vrouw. Maar juist beide, soms de ene meer dan de ander, of juist geen man en vrouw. Ze willen zichzelf niet in een binair hokje plaatsen zoals de meeste mensen doen: óf man, óf vrouw zijn. Er zijn ook andere woorden voor non-binair, zoals genderqueer, genderfluïde en androgyn. Ze zijn in grote lijnen hetzelfde, maar ze verschillen in kleine details.

Is non-binair hetzelfde als transgender?

Het kan er mee te maken hebben, maar dat hoeft niet per se. Trensgender is namelijk de parapluterm, hieronder valt non-binair. Maar als transgender persoon voel je je niet fijn in je eigen lichaam waarin je geboren bent. Ze zijn man maar voelen zich vrouw, of andersom. Ze zijn geboren in het lichaam van het ander geslacht. Later komen ze er meestal achter dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren en vanbinnen als het ander geslacht voelen. Toch passen ze nog in een binair hokje, wat non-binair niet heeft.

Is non-binair een nieuwe term?

Non-binair is geen nieuwe term, echter wordt de term steeds bekender. Een tijdje geleden maakten Miley Cyrus en Sam Smith bekend dat ze ook niet meer het label man of vrouw willen hebben. Ook kwam er in Spangas vorig jaar het eerste non-binaire personage voor. Steeds meer mensen durven er meer open over te zijn als nog meer bekende mensen erover uitkomen. Er zijn dus wel degelijk steeds meer mensen meer open over. Hoeveel er dit precies zijn is moeilijk aan te geven.

Hoe zit het met je paspoort?

Maar hoe ziet het eruit op iemands paspoort als degene non-binair is? Normaal gesproken wordt er bij een man een M aangegeven en bij een vrouw een V. Sinds een aantal jaren is het mogelijk om de geboorteletter naar een gender neutrale X te veranderen. Maar dit is niet makkelijk. Hier is namelijk nog geen wet voor gemaakt. Nu moet een rechter elke individuele aanvraag beoordelen. Dit kost veel tijd en geld waardoor het nog niet zo gebruikelijk is.

Lees ook:  De invloed van inflatie op de koopwoningen in Nederland

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings