Diamond painting: de nieuwe creatieve trend

10/06/2023
114
diamond painting

Diamond painting is de afgelopen jaren een enorm populaire kunstvorm geworden. Het combineert de schoonheid van sprankelende diamanten met de vreugde van artistieke expressie. Of je nu een ervaren kunstenaar bent of een absolute beginner, diamond painting biedt een unieke en betoverende ervaring die je meeneemt naar een wereld van rust en inspiratie. Je kunt kiezen voor de standaard diamond painting, maar je kunt ook kiezen voor een diamond painting met eigen foto. Diamond painting is een combinatie van oudere kunstvormen.

Oorsprong

Diamond painting is vermoedelijk ontstaan uit een combinatie van sandpainting en kruissteek. Het idee om diamanten te schilderen werd bedacht in 2010 door het Chinese bedrijf Guangdong Dazu Yueming Laser Technology Co,. Ltd. Eerder bestond er een vergelijkbaar product waarbij plastic kralen op fluweel werden geplaatst om afbeeldingen te creëren. De uitvinder van de moderne diamond painting kwam op het idee om harsdiamanten op canvas te gebruiken, omdat de lijm niet sterk genoeg hechtte op het fluweel.

Hoewel Diamond Painting zijn oorsprong vindt in Azië, verspreidde het zich al snel naar Europa en vervolgens naar Amerika. Tegenwoordig is diamond painting overal en bestaan er verschillende toonaangevende merken die goed zijn om de mooiste ontwerpen te maken. Bij bijna ieder merk wordt er naast het canvas ook een hele kit meegeleverd, zodat je meteen aan de slag kunt met het maken van de mooiste creaties.

Wat is het?

Er worden bij diamond painting sprankelende harsdiamanten, ook wel de steentjes genoemd, op een zelfklevend canvas geplaatst. Het canvas is bedrukt met symbolen die aangeven waar elke gekleurde diamant moet worden geplaatst. Wanneer de diamanten op hun plaats zijn, vormen ze samen een prachtig mozaïekbeeld.

Diamond painting wordt gezien als een vorm van diamantborduurwerk en heeft dus overeenkomsten met kruissteek- en schilderen op nummer-kits. Het unieke aspect van diamond painting is het gebruik van kleurrijke diamanten om de afbeelding te maken, in plaats van draad of verf.

Ronde vs vierkante diamanten

Als je voor het eerst diamond painting doet moet je kiezen of je ronde of vierkante diamanten neemt. Welke beter is? Dat is voor iedereen verschillend. Rond diamanten worden vaak aangeduid als 5D diamanten, vanwege hun geometrie en hun veelzijdig oppervlak. Alle diamanten, zowel rond als vierkant, reflecteren licht om het afgewerkte stuk een sprankelend effect te geven. Verder is er weinig verschil tussen de twee variaties. De ronde sluiten niet helemaal op elkaar aan op het canvas, terwijl de vierkante dat wel doen. De ronde zijn ook iets gemakkelijker aan te brengen dan de vierkante. Welke je uiteindelijk kiest is helemaal aan jou.

Lees hier hoe je weet of diamanten en edelstenen echt zijn!

Pakket

Bij het kopen van een diamond painting pakket ontvang je meteen alles wat je nodig hebt om je kunstwerk te maken. Op veel websites kun je een diamond painting kiezen die je mooi vindt en vervolgens krijg je er automatisch alles bij. De diamanten worden voorgesorteerd in alle benodigde kleuren en worden dan geleverd in gelabelde zakjes volgens codes. Daarnaast krijg je in de kit een voorgedrukt canvas met symboolinstructies, een diamond painting pen, een stukje wax, een bakje voor de steentjes in te doen en hersluitbare zakjes om je steentjes in op te bergen. Wil je je steentjes liever in bakjes doen? Dan kun je deze er los bij kopen, deze zitten nooit bij de kit. Er zijn nog veel meer accessoires, deze kun je ook los bestellen.

Lees ook:  Doorbraak: Sociale Media omarmen Vrouwelijke Tepels - #free the nipple!

Concentratie en mindfulnes

Waarom mensen het dan uiteindelijk kopen? Diamond painting is niet alleen leuk, maar brengt ook vaak een band met mensen. Zeker als je het samen doet is dit het geval. Je kan elkaars voortgang bekijken en elkaar aanmoedigen en meteen een gesprek aanknopen al tijdens het maken van je diamond painting. Verder kan het beoefenen van diamond painting een ongelooflijk therapeutische ervaring zijn. Terwijl je voorzichtig elke diamant oppakt met een speciaal gereedschap en op het canvas plaatst, merk je dat je in een diepe concentratie en mindfulness terecht komt. De repetitieve aard van de taak stelt je in staat om je los te maken van de chaos en van het dagelijks leven. Je kan je volledig onderdompelen in het moment.

Zelfexpressie

Ook is diamond painting een hobby waarin je zelf aanpassingen kan doen. Het biedt een gestructureerd kader, maar je kan hier vanaf wijken met persoonlijke accenten. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende kleurcombinaties of voeg extra details toe om de kunstwerken echt van jou te maken. Het proces van diamond painting gaat net zoveel over zelfexpressie als over het volgen van een patroon. Laat je verbeelding de vrije loop en zie hoe jouw creatie tot leven komt bij elke toegevoegde sprankeling.

Inspiratie

Diamond painting is daarnaast ook een bron van inspiratie. Het bewonderen van de prachtige kunstwerken die andere mensen gemaakt hebben, kun je inspiratie krijgen om je eigen grenzen weer te verleggen. Daarnaast zijn er talloze online gemeenschappen en platforms waar je ideeën en tips kunt delen met mede-diamond painters. Dit stimuleert de creatieve uitwisseling en biedt de mogelijkheid om nieuwe technieken te leren. Benieuwd naar andere bijzondere vormen van kunst? Lees er hier meer over.

Uniek item

Is de diamond painting voltooid? Dan heb je een uniek kunstwerk dat je kunt gebruiken als decoratie item. Het kan worden ingelijst en opgehangen worden aan de muur thuis, maar je kan een painting ook cadeau geven aan een vriend of aan een familielid. Door een painting krijgt iedere ruimte in ieder geval een persoonlijk tintje. Een zelfgemaakt kunstwerk is een kunstwerk met een speciale betekenis en een blijvende herinnering.

Conclusie

Diamond painting is dus een vrij nieuwe hobby die uit Azië komt, maar heeft toch al veel impact gehad in de wereld van handwerk. Het biedt mensen de mogelijkheid om prachtige kunstwerken te creëren, terwijl het tegelijkertijd ontspanning en voordelen biedt voor je gezondheid. Of je nu een beginner bent of al ervaren, diamond painting is voor iedere leeftijd, voor iedereen. Je kan tegenwoordig zelfs je eigen creatieve draai eraan geven door te experimenteren met kleuren of door op het canvas je eigen foto te laten drukken. Zo creëer je een kunstwerk met een blijvende herinnering.

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings