Zo weet je of een edelsteen echt is

04/04/2024
182
Edelstenen

Als edelsteenliefhebber of verzamelaar zul je vast al verschillende soorten en maten kristallen en edelstenen zijn tegengekomen. Van diamanten tot smaragden, edelstenen zijn voor vele mensen al eeuwenlang een uitblinker. In deze blog lees je hoe je weet of een edelsteen echt is.

De vier C’s

Als je edelstenen wilt gaan kopen raden we je aan om de stenen vooraf op echtheid te controleren. In de edelstenenwereld zijn er een aantal basisprincipes die de waarde bepalen. Deze worden ook wel de 4 C’s genoemd.

Colour (kleur)

Aan de kleur van de edelstenen kun je vaak al afleiden of de steen echt is of niet. In deze zin verwijst het dus naar de kleurgradatie van de stenen. Diamanten en edelstenen krijgen een kleur toegewezen om zo de kwaliteit te kunnen bepalen. Hiervoor gebruikt men een aantal letters van het alfabet. Stenen van de hoogste kwaliteit en de meest zuivere diamanten krijgen de hoogste gradering. Zij vallen onder de categorie D, E of F stenen. Edelstenen tussen de G en Z bevatten vaak tinten die niet zichtbaar zijn met het blote oog, enkel met een microscoop.

Naast de hoog gegradeerde kleurloze edelstenen bestaan ook kleurrijke stenen. Deze zijn bijvoorbeeld rood, oranje of roze en zijn zeer zeldzaam. Een steen hoeft dus niet per se kleurloos te zijn om echt of zeldzaam te zijn.

Meer weten over geld en waardestijgingen? Lees er hier alles over!

Clarity (helderheid)

De zuiverheid en helderheid van een diamant of edelsteen zegt iets over de reflectie van de stenen. Wanneer een steen namelijk niet helder is, kan deze niet goed reflecteren en zal de diamant minder schitteren en glimmen. De meeste stenen zullen iets van onzuiverheden hebben. Dit betekent niet dat de steen niet echt is. Aangezien je onzuiverheden in edelstenen niet met het blote oog kunt zien, is het aan te raden om de steen te laten controleren bij een expert. Deze kan de eventuele gebreken in de steen goed zien onder een microscoop. Als er geen onzuiverheden te vinden zijn, is de steen van de hoogste kwaliteit. Dan wordt deze ook wel loupe clean genoemd.

Edelstenen

Carat (karaat)

Met karaat wordt het gewicht van een edelsteen bedoeld. 1 karaat staat gelijk aan 200 mg. Daarnaast kan dit een indicatie geven van de grootte van de steen. Een hoger karaatcijfer betekent niet per definitie dat de diamant beter is. De andere 3 C’s spelen hierbij een grote rol. Een hoger karaatcijfer betekent wel vaak dat de prijs duurder is. Hoewel dit vaak wordt vergeleken met gouden juwelen, toont het karaat bij diamanten dus het gewicht van de edelstenen aan. Bij gouden sierraden toont die hoeveel zuiver goed de legering bevat.

Cut (slijpvorm)

De slijpvorm van een edelsteen wordt gezien als de belangrijkste ‘C’ in dit rijtje. Dit is namelijk de enige invloed die mensen hebben op edelstenen. De kleur, helderheid en karaat van een steen kan allemaal perfect zijn, maar zolang de slijpvorm niet juist is, zal dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van de steen. Bij het slijpproces gaat het erom dat er zo veel mogelijk facetten worden geslepen. Dit zorgt ervoor dat de steen veel kan reflecteren en dus meer schittert. Een edelsteen mag niet te diep maar ook niet te ondiep worden geslepen. Dit kan ervoor zorgen dat de steen minder kan reflecteren.

Lees ook:  Maak je huis klaar voor de lente met deze nieuwe woontrends!

Testen

Naast de 4C’s zijn er ook andere manieren om te testen of een edelsteen echt is. Een chemische test kan je ook veel vertellen over de echtheid van een steen. Door bijvoorbeeld de dichtheid te meten kom je veel te weten over de echtheid van de steen. In zulke gevallen vergelijk je het gewicht met het volume. Daarnaast kun je een warmtegeleidingsmeting doen. In zulke gevallen kun je de thermische eigenschappen van een steen meten en zo de echtheid bepalen.

Nu je dus weet waar je op moet letten voordat je een edelsteen gaat kopen, kun je verder met zoeken naar de juiste steen voor jou. Of je nu op zoek bent naar een leuke steen voor jezelf of voor een ander, een zakje geluk met aventurijn cadeau doen is altijd een goed idee.

Vond je deze blog leuk? Lees dan hier alles over hoe de maan je slaapritme kan beïnvloeden.

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings