Digitalisering van bedrijven

12/10/2020
316
digitaal werken

Steeds meer bedrijven in Nederland kiezen ervoor om te gaan digitaliseren. Digitalisering, digitale technologie en digitale transformatie zijn onderwerpen die constant in ontwikkeling zijn. Door nieuwe technologieën werken we steeds meer digitaal en decentraal. Een op de drie bedrijven in Nederland zegt dat ze de bedrijfsvoering bijna helemaal gedigitaliseerd hebben. Volgens het CBS zijn kleine bedrijven minder ver met het digitaliseren dan grote bedrijven.

De grootte van het bedrijf

Digitalisering hangt sterk samen met hoe groot een bedrijf is. Volgens het CBS heeft 65 procent van de bedrijven met 500 werknemers of meer het bedrijf al grotendeels gedigitaliseerd. Van kleinste bedrijven (2 werknemers) is dit maar 24 procent. Een voorbeeld van digitalisering dat door veel bedrijven wordt gedaan is het versturen van e-facturen. 60 procent van alle bedrijven stuurt een elektronische factuur. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van 2014. Sinds 2016 is het gebruik van papieren facturen gehalveerd.

Duurzaam- en flexwerken

Steeds vaker zie je dat werknemers flexwerken. Het werken op een locatie naar keuze heeft verschillende voordelen. Zo kun je makkelijk vanuit thuis werken of op locatie bij bijvoorbeeld een klant. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor de invoering van flexwerken. Wanneer iemand wilt flexwerken dan is het belangrijk dat werknemers bij alle documenten kunnen. De hele werkomgeving en alle documenten van de werknemer moeten dan gedigitaliseerd zijn. Belangrijk hierbij is dat de digitale werkomgeving veilig is. Dit om ervoor te zorgen dat de informatie niet zomaar voor iedereen toegankelijk is.

Een ander voorbeeld van digitalisering is duurzaam werken. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een duurzaam bedrijf te hebben. Digitalisering is hierin niet alleen een praktische factor maar vaak o0k een duurzame factor. Wanneer een bedrijf duurzaam werkt dan vermindert de verspilling door bijvoorbeeld het verminderen van papier. Veel bedrijven hebben daarom ook een digital checklist. Hiermee kan digitaal alles gecontroleerd en afgestreept worden zonder dat er papier wordt verspild.

Bedrijfsdata

Wanneer een bedrijf over gaat tot digitalisering dan kent dat vele voordelen. Een voordeel hiervan is dat informatie en documenten altijd en overal beschikbar zijn. Hierdoor is het makkelijker om bedrijfsdata te analyseren. Denk hierbij ook aan het digitaliseren van de boekhouding. Het is veel sneller want je hoeft de data niet eerst bij elkaar te zoeken en in te voeren. Een voorbeeld hiervan is het aantal gewerkte uren. Je kunt snel alle uren van iedereen zien en makkelijk analyseren. Digitalisering biedt ontzetten veel voordelen voor alle bedrijven. Het is daarom niet gek dat de trend van digitalisering daarom, ook nu, nog steeds doorzet.

Lees hier ook onze blog over de voor- en nadelen van het hebben van een zakelijke mobiele telefoon.

Lees ook:  Het belang van een goede SEO na de coronatijd

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings