Duurzaamheid in de mode wereld

21/12/2022
177
duurzaamheid

Mensen zijn steeds vaker bezig met duurzaamheid en het milieu. Dat zien we vooral in de stijging van het aantal gelegde zonnepanelen in de afgelopen jaren. Hierdoor zijn maatregelen getroffen zijn waarbij nieuwbouwhuizen moeten beschikken over zonnepanelen. Maar dat is niet het enigste waar mensen steeds vaker duurzaamheid voorop stellen. Steeds vaker kiezen mensen voor een duurzame optie als het gaat om het kopen van kleding. Mensen kijken in de winkel naar de materialen die gebruikt zijn om het kleding stuk te maken, mensen komen vintage kleding en mensen laten hun schoenen repareren bij de schoenmaker om er langer van te genieten. Heeft dit een speciale reden of doen we dit allemaal uit liefde voor ons milieu en de natuur?

De wereld mooier maken

Het bewust worden van de materialen die gebruikt worden in kleding en ons eigen koopgedrag, is de start naar een mooiere wereld. De reden waarom de meeste mensen graag kiezen voor vintage kleding of kleding gemaakt van gerecyclede materialen is om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Door dit te doen zorgen zij ervoor dat de natuur beter bewaard blijf en het milieu niet nog erger afzwakt. Het dragen van vintage kleding is ook steeds vaker terug te zien in de collecties van grote modehuizen. Zij brengen collecties uit met silhouetten van vroeger waardoor kleding van toen weer populair wordt om te dragen.

Naast het vintage of gerecyclede materialen shoppen zorgt het bewust worden van ons koopgedrag ook voor verbetering van het milieu en de ecologische voetafdruk. Dit komt omdat wij tegenwoordig vaak geconfronteerd worden met de fast fashion cultuur. Dit heeft alles te maken met goedkope kleding van slechte tot matige kwaliteit die je binnen de kortste keren zult weggooien. Hierdoor ontstaat er ontzettend veel afval dat weer verbrand moet worden en waardoor weer schadelijke stoffen in het milieu komen.

De prijs van duurzaamheid

Naast alle voordelen die duurzame mode met zich meebrengt, is er ook een keerzijde. Kleding van gerecyclede materialen of kleding van een hoge kwaliteit, zit meestal een hoger prijskaartje aan. Dit is overigens niet het geval voor vintage kleding dat (meestal) redelijk goedkoop is. Dat voor goede kwaliteit meer betaald hoort te worden is logisch. Echter maken ze misbruik van het feit dat kleding gemaakt wordt van gerecyclede materialen. Dit komt omdat ze in het teken staan van duurzaamheid en mensen hierdoor een hogere prijs willen betalen.

Als we kijken naar de kosten voor duurzame kleding in combinatie met de hoge maandelijkse lasten van nu. Blijkt duurzaamheid geen duurzame keuze voor je portemonnee. Wellicht nadat de techniek zich verder ontwikkeld heeft, gaan de prijzen van duurzame kleding zakken. Tot die tijd kun je altijd genieten van vintage kleding als je een duurzame keuze wilt maken, maar niet te veel wilt uitgeven.

Meer over duurzaamheid lezen? Bekijk dan ook Duurzaam ontwerp Het belang van eco-vriendelijke outdoor meubelen.

Lees ook:  Evolutie van de game-console

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

┬ę Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings