Een historisch lage wijnproductie in 2021

27/11/2021
254
wijnglazen

Dit jaar is bijna voorbij en dat betekent dat er weer gekeken kan worden naar omzetten en percentages. Zo kijken ook de Franse wijnboeren naar hun geproduceerde wijn over het afgelopen jaar. Het afgelopen jaar is er ongeveer 30 procent minder wijn geproduceerd dan in 2020. De schatting gaat dan uit van ongeveer 35 miljoen hectoliter wijn tegen het einde van het jaar. Dit is het kleinste aantal wat tot nu toe bekend is.

Oorzaak

Dit keer komt het niet alleen door de coronacrisis, maar voornamelijk door het weer. Dit jaar was het aanzienlijk kouder dan andere jaren en zelfs in de lente viel er meer regen dan normaal. Twee keer eerder kwam het ook voor dat de Franse boeren hier last van hadden, maar nog niet eerder was het zo erg. Vorig jaar produceerde Frankrijk namelijk nog 36 miljoen hectoliter wijn. Ook in andere landen waar wijn wordt geproduceerd is de wijnoogst dit jaar lager dan andere jaren. Eerder dit jaar kwam aan het licht dat alle Europese wijnboeren last hebben van het slechtere weer.

Goedkoper

Als gevolg van de wijn die minder wordt geproduceerd, wordt de wijn ook goedkoper. Niet alleen door de oogst, maar toch ook een beetje door de coronacrisis. Mensen trekken nu steeds vaker een fles wijn thuis open, omdat de horeca vroeg moet sluiten. De wijn is tegenwoordig ook direct te drinken en hoeft niet eerst nog te rijpen. Wanneer je de wijn langer laat liggen bederft deze eerder. De wijn is ook mede daardoor goedkoper geworden. Lekker thuis een flesje wijn opentrekken met je eigen luxe wijnglazen is tegenwoordig heel normaal geworden. Zolang je je eigen wijnglazen nog goedkoop kunt vullen, kun je er maar het beste van profiteren. De vooruitzichten zijn namelijk dat de wijnprijzen snel weer omhoog zullen gaan.

Cap Classique

Je kunt je eigen wijnglazen tegenwoordig goed vullen met de Cap Classique. Deze wijn wordt dé wijn voor de feestdagen. Het is een mousserende wijn die uit Zuid-Afrika komt en deze wijn is wel nog beschikbaar voor de feestdagen. De Franse wijnhuizen geven namelijk aan dat het moeilijk wordt om dit jaar nog een goede fles bubbels te scoren. Dit is een prima alternatief.  De Cap Classique is van hoge kwaliteit en bovendien worden in de wijn dezelfde druiven gebruikt als dat ze in Frankrijk gebruiken. De druif die ook hier wordt gebruikt is de Chardonnay, pinot noir en pinot meunier.

 

Lees ook:  Meest voorkomende aandoeningen in Nederland

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings