Gratis kinderopvang: is het wel realistisch?

27/09/2021
264
peuteropvang

Tijdens de verkiezingen heb je vast wel voorbij zien komen dat sommige partijen vinden dat kinderopvang gratis moet worden. Maar is dit wel realistisch en haalbaar? Sommige partijen vinden van niet. Zij denken dat ouders hun kinderen vaker naar de peuteropvang zullen brengen, zodra het gratis wordt.

Flinke weg te gaan

Aan de VVD en aan de D66 zal het niet liggen als het gaat om gratis kinderopvang. Zij vinden dat de vergoeding nu fors omhoog moet en dat de opvang op termijn gratis moet worden. Het is allemaal een kwestie van tijd, nu niet alleen de linkse partijen pleiten voor gratis kinderopvang, maar ook de rechtse partij de VVD zich kan vinden in het plan en zet de twijfels opzij. De linkse partijen pleiten al langere tijd voor de gratis peuteropvang. Het Centraal Planbureau schat de kosten voor vier dagen gratis kinderopvang per week voor werkenden en niet-werkenden op 5,5 miljard euro per jaar.

Te weinig personeel

Het is lastig om aan voldoende gekwalificeerd personeel te komen, die de kinderen kunnen opvangen. In Nederland heeft meer dan de helft van de kinderopvangorganisaties een tekort aan personeel. Om meer personeel te werven pleit het Informatiecentrum Kinderopvang (ICKO) voor meer overheidsgeld voor de wervingscampagnes. Het werken bij een kinderopvang zou aantrekkelijker worden door het aanbieden van hoge salarissen. Hierbij helpt de verhoging van de maximum uurtarieven.

Dit jaar zijn er al twee demonstraties geweest voor de kinderopvang. De actievoerder willen dat de werkdruk op korte werkdruk verlaagt wordt. De FNV zegt dat dit kan door groepshulpen aan te nemen. Pedagogisch medewerkers willen meer tijd kunnen besteden aan de kinderen zelf. Ook is het personeel van de peuteropvang ontevreden over de hoge mate flexibiliteit die van hun wordt verwacht. De vakbond CNV maakte voor deze omer wel afspraken over de cao met werkgevers, die zijn verenigd in de organisaties BK en BMK. FNV is van mening dat deze afspraken tekortschieten.

Informatiecentrum Kinderopvang

Het Informatiecentrum Kinderopvang denkt dat de doelstellingen van de VVD en de D66 niet realistisch zijn op de manier hoe de partijen het nu voorstellen. Ook denken ze dat de plannen om de leerplicht terug te brengen naar vier jaar niet gaan werken. De ICKO vind dat de partijen eerst moeten zorgen voor voldoende opgeleid personeel.

Lees ook:  Ex-vrouw Afrojack gaat hem niet vragen om dochter te bezoeken

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

┬ę Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings