Groothandels zien herstel

21/10/2021
291
draadeinden

De coronacrisis heeft voor bijna niemand iets goeds gebracht. Veel ondernemers hadden het zwaar en de hulp vanuit de overheid voegde ook niet veel toe. Gelukkig mogen ondernemers hun klanten nu weer ontvangen. Groothandels merken dit ook. Het afgelopen jaar zagen zij een groot herstel.

Zo zag groothandel Sligro in bijna al zijn afzetmarkten een sterk herstel. Het bedrijf geeft wel aan dat de evenementenbranche, bedrijfscatering en zorg nog een tijdje achtergebleven. Dit komt doordat de maatregelen voor deze branches langer golden. Sligro zag in het derde kwartaal wel al een stijging in de omzet, maar veel lager dan de omzet die ze voor de coronacrisis draaiden. Sligro verwacht dat wanneer de laatste maatregelen door de overheid weer worden opgeheven, hun opbrengsten ongeveer gelijk zijn aan die van voor de crisis.

In 2020 heeft groothandel Sligro een vijfde minder omzet gedraaid door het coronavirus. Vooral de sluiting van de horeca was merkbaar bij de groothandels. Ook mochten consumenten door de coronapandemie niet meer naar de groothandels toe om boodschappen te doen. Ook aan het begin van 2021 heeft Sligro het moeilijk gehad. Door de strenge lockdownmaatregelen bleven veel bedrijven weg. Ook na de versoepelingen blijft de omzet van Sligro lager dan voorheen. In het derde kwartaal verkocht Sligro voor €556 miljoen aan goederen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, maar nog altijd 10 procent minder dan voor de coronacrisis. Over de jaarresultaten doet Sligro geen voorspelling.

Enige tijd last

Op dit moment zien de groothandels in Nederland dus een herstel. Wel verwachten ze nog enige tijd met problemen te kampen. Veel groothandels hebben hun flexwerkers in de coronacrisis ontslagen. Doordat ze nu weer meer werk hebben wat gedaan moet worden, zitten ze met een tekort aan personeel in de distributie en transport. Ook kunnen groothandels niet alle artikel categorieën aanbieden of hebben ze maar een beperkte beschikbaarheid.

Niet alleen groothandels hebben last van een personeelstekort. Ook in de horeca is een groot tekort aan personeel. Omdat de horeca zo’n lange tijd dicht moest blijven, werden ze gedwongen flexibel werkend personeel te ontslaan. Nu alles weer opeens tegelijk open mocht, word er dringend personeel gezocht.

Herstel in de rest van Nederland

Op 25 september werden veel maatregelen losgelaten. Clubs en andere uitgaansgelegenheden mochten tot 12 uur ’s nachts weer open. Na anderhalf jaar niet feesten werd hier dan ook volop gebruik van gemaakt. De bouwsector merkte nauwelijks wat van de coronacrisis. In de bouw worden vaak draadeinden gebruikt. Ook tijdens de coronacrisis vlogen de draadeinden de deur uit.

Lees ook:  SEA uitbesteden of liever niet?

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings