Hoe bescherm je je huis tegen hevige regen?

14/07/2021
260
rolluik reparatie

Het zal je niet ontgaan zijn, maar afgelopen week zijn er aardig wat liters water uit de lucht komen vallen. In twaalf uur tijd is er meer regen gevallen dan gemiddeld in een maand valt. Hele straten stonden bank en kelders liepen onder water. Vooral het zuiden van Limburg heeft het zwaar te voortduren gehad. Sommige mensen konden de lol er wel van in zien en zijn met waterscooters de straten op gegaan. Andere stond het huilen dichterbij dan het lachen toen ze het regenwater door alle kiertjes van het huis zagen komen. In Limburg geld momenteel code rood, maar ze verwachten gelukkig wel dat de regenval in de komende dagen gaat afnemen.

 

De oorzaak

De reden dat het nu zo veel regent is een laag drukgebied dat net ten zuidoosten van Nederland ligt. Het gebied ligt precies tussen twee hogedrukgebieden in en kan nergens naar toe. Rondom het lagedrukgebied vinden daarom storingen plaats die op hun beurt dan weer regen veroorzaken. Alle regen valt daarom op een plek. Helaas is dat in dit geval het ergste in Limburg. Gelukkig is er ook weer goed weer in aantocht. Het komende weekend wordt zonniger weer verwacht!

 

Wat kan je doen?

Een 100% waterdicht huis bestaat niet, maar als je weet dat er hevige regen voorspeld wordt kan je toch een aantal dingen doen. Zorg dat al je dakgoten allemaal schoon zijn en niet vol zitten met bladeren. Daarnaast kan je ook drainages aanbrengen rondom je huis. Leg bijvoorbeeld zandzakken voor de drempels van je huis om te zorgen dat het water niet naar binnen kan of maak en afwatering richting de straatkant. Om te voorkomen dat je een rolluik reparatie moet uitvoeren is het slim om alle rolluiken en zonneweringen in te rollen om schade te voorkomen. Mocht je overvallen worden door een overstroming is het belangrijk dat je niet in paniek raakt. Stel belangrijke spullen veilig door ze op hogere plekken te leggen en hou in de gaten of je moet gaan evacueren of niet. Zorg dat je genoeg droge en warme kleren hebt om weg te komen. Je bent eigenlijk zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van regenwater, maar als het zo heftig is als de afgelopen dagen dan sta je in je recht om dit op te geven aan de inboedelverzekering. Vaak wordt er in ernstige gevallen hulp geboden door de gemeente.

 

 

Lees ook:  Wilders vs Kuzu

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

┬ę Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings