Huizenprijzen in Nederland één van de meest hardst stijgende in Europa

25/04/2022
353
huis verkopen born

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat de huizenprijzen in Nederland erg hard stijgen. Het blijkt zelfs dat in 2021 de huizenprijzen in ons land één van de hardst stijgende waren in Europa. Slecht in vier andere landen in de Europese Unie stegen de prijzen nóg harder.

Stijging van 18,7%

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de huizenprijzen in Nederland vorig jaar bijna twee keer zo hard gestegen zijn dan gemiddeld in de Europese Unie. Uit de huizenprijzenindex blijkt dat de verkoopprijs met 18,7% is gestegen. Alleen in Tsjechië, Estland, Litouwen en Hongarije stegen de verkoopprijzen nog harder.

Nieuwbouw iets minder duur

Vooral de prijzen van bestaande woningen rezen de pan uit. Deze waren in het laatste kwartaal van 2021 namelijk 19,6% duurder dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Van nieuwbouwwoningen was dit 13,5% hoger. Hierdoor steeg de verkoop van nieuwbouwwoningen in 2021, maar daalde juist het aantal verkochte bestaande woningen. Dit was ook goed bij huis verkopen Born.

Markt koelt af

Volgens makelaarsvereniging NVM lijkt het erop dat de huizenmarkt iets begint af te koelen. Maar er zijn wel een aantal onzekere factoren waar op gelet moet worden. De energieprijzen fluctueren momenteel enorm en geeft daardoor veel onzekerheid. Daarnaast zijn er zorgen over de bouwmaterialen. Dit geldt dus voor zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen. Dit heeft grotendeels te maken met de oorlog die momenteel speelt in Oekraïne. Echter, over de precieze impact van de oorlog valt weinig te zeggen, omdat de toekomst onvoorspelbaar is. Een andere belangrijke factor die roet in het eten kan gooien op de woningmarkt, zijn de maatregelen die genomen worden voor het verbeteren van het klimaat. Zo daalde het aantal afgegeven bouwvergunningen begin 2022 waarschijnlijk vanwege de stikstofproblematiek.

Lees ook:  De leukste Bol.com reviews

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat Trump en Biden ons leren

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings