Katten dragen bij aan levenskwaliteit van mensen

01/10/2020
275
dierenziekenhuis valkenswaard

Katten hebben een positieve bijdrage aan de levenskwaliteit van mensen. Marie-José Enders (hoogleraar Antrozoölogie) kwam met deze uitspraak op wereld Kattendag. Katten zouden namelijk een aantal basisbehoeften van mensen vervullen.

"Door katten in huis te halen, kun je een positieve invloed hebben op je kwaliteit van leven", zegt een vooraanstaand hoogleraar aan de Open Universiteit in Heerlen. "Dit is een partner, iemand die je kunt vertrouwen. Je hebt aanspraak en je kunt erop vertrouwen, want er is een ander vertrouwd leven thuis. Je moet voor een aantal dingen zorgen. Dit geeft je een doel in het leven."

Honden voorzien ook in deze behoeften, maar volgens Enders zijn ze niet gemakkelijk te onderhouden. "Je hoeft katten niet uit te laten, ze brengen minder vuil mee en zijn gemakkelijker te verzorgen. Als je ouder bent, kun je ook katten in huis halen."

Minder zorg en minder medicijnen

Dit is ook duidelijk te zien in het onderzoek van Enders: mensen met een huisdier voelen zich gelukkiger en minder eenzaam. Als bewoners van verpleeghuizen hun huisdieren mogen houden in de instellingen, hebben ze ook minder zorg en medicatie nodig.

Enders raadt echter af om katten op kantoor te houden: "Door een kat elke dag in een kooitje mee te nemen naar het werk lijkt me erg onprettig voor het beestje. Huisdieren op kantoor hebben wel een degelijk voordeel: door een dier te aaien, maakt je lichaam oxytocine aan, wat leidt tot ontspanning. Ontspannen medewerkers presteren beter." Maar volgens Enders is het vooral belangrijk om goed op de welzijn van dieren te letten.

De professor vertelt verder: "Katten kunnen ook bijdragen aan de opvoeding van kinderen." "Kinderen leren verantwoording afleggen door voor katten te zorgen, wat hen helpt empathisch te denken. Hierdoor leren ze al vroeg rekening te houden hun huisdier. "

Nadeel

Katten hebben echter ook nadelen: het kan te veel (geld) kosten om ze te houden, en als je ze niet goed verzorgt, kunnen ze ziek worden of vlooien krijgen. Hiervoor dient u dan bijvoorbeeld naar dierenziekenhuis Valkenswaard te gaan. Niet alle katten zijn even aanhankelijk, wat jammer is voor mensen die op zoek zijn naar dieren die genegenheid tonen. "Soms, als je een tijdje vrij hebt gehad en op vakantie bent geweest, zien ze er misschien 'boos' uit. Dan willen ze dat je een tijdje het gevoel krijgt dat je iets verkeerds hebt gedaan."

Er zijn weinig onderzoeken of mensen de emoties van katten correct kunnen lezen. Volgens Enders kunnen mensen dit wel bij hun eigen huisdieren herkennen. "Uit bestaand onderzoek blijkt dat huisdieren zelf denken dat ze de emoties van hun baasjes kunnen herkennen. Ze kunnen ook veranderingen in de emoties en het gedrag van mensen zien. Als je verdrietig bent, gaan ze bij je zitten. Dat is dan niet zomaar."

Lees ook:  Elektrisch scooter rijden

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings