Het einde van de diesel auto?

17/09/2020
334
Milieuzones

Er komen steeds meer milieuzones in binnen- en buitenland. Dit betekent dat er op verschillende plaatsen oudere dieselauto’s niet meer welkom zijn. Het doel hiervan is om de lucht schoner te maken. Voertuigen die wel aan de eisen met betrekking tot de uitstoot van schadelijke stoffen voldoen mogen wel in deze zones rijden, maar moeten er wel op letten dat ze aan bepaalde verplichtingen voldoen. Zo heb je vaak een milieusticker nodig of moet je je vooraf registreren. Let dus goed op als je met een ouder voertuig een stad binnenrijdt. Grote kans dat je hier niet in mag en dat het je een flinke boete kost.

Milieuzones in Nederland

Ook in Nederland zijn er de afgelopen tijd meer milieuzones gekomen. Op dit moment zijn er in Nederland voor 3 steden milieuzones voor personen- en/of bestelauto’s die op diesel rijden. Het gaat hierbij om de steden Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Daarnaast zijn er 131 gemeenten in Nederland die een milieuzone hebben voor dieselvrachtauto’s. Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijswijk, Rotterdam, 's-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht mag je niet in met een dieselvrachtauto. Amsterdam gaat hierin het verst. In deze stad is er zelfs een milieuzone voor autobussen, taxi’s en brom- en snorfietsen.

Wat is er veranderd in 2020?

Vanaf 1 januari 2020 zijn de regels rondom milieuzones veranderd. Vanaf dan gelden er namelijk nationale regels. De belangrijkste veranderingen zijn op een rijtje gezet:

  1. Deze milieuzones gelden niet voor benzineauto’s. Alleen oudere dieselvoertuigen ondervinden de beperkingen.
  2. Tussen 2020 en 2025 kunnen gemeentes zelf kiezen of de beperkingen in hun gemeente gelden voor voertuigen van 15 jaar en ouder of van 20 jaar en ouder.
  3. Uitzonderingen zijn er voor campers. Deze mogen wel de milieuzone inrijden waar de eigenaren wonen.
  4. Ook is er een uitzondering gemaakt voor oldtimers. Klassiekers en oldtimers van 40 jaar en ouder mogen wel de milieuzones in.
  5. Als laatst is een uitzondering gemaakt voor rolstoeltoegankelijke voertuigen.

Bij het kopen van een nieuwe auto is het aan te raden om na te gaan met welke auto je zonder bekeuring milieuzones binnen kunt rijden. Ook met een dieselauto is dit mogelijk. De auto’s die op diesel rijden die nu op de markt verschijnen voldoen wel aan de eisen voor de milieuzones in Nederland. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om een auto te huren die wel aan de voorwaarden voldoet. Zo kun je bijvoorbeeld een negen persoonsbus huren om met de hele familie op pad te gaan!

Lees ook: verpakkingsontwerp voor kinderproducten

Lees ook:  Energiemarkt in beweging! 2023 weer duurder?

Recent

World Happiness Report: Nederland is heel gelukkig

Een energiezuinig leven bij jou in huis

Waarom het belangrijk is om je huisdier te ontwormen

Examentijd is weer aangebroken: hoe bereiden studenten zich voor?

Hoe wordt AI gebruikt in de logistieke sector?

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings