Minder startende bedrijven door krappe arbeidsmarkt

28/09/2021
244
balans boekhouden

Nederlanders zijn vorige maand minder vaak een bedrijf gestart dan een jaar geleden, dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Dit komt onder andere doordat er grote personeelstekorten zijn en de salarissen in verschillende branches zijn gestegen. Hierdoor kiezen meer mensen ervoor om voor een baas te gaan werken dan een eigen bedrijf te beginnen.

Vorige maand werden er 17.258 bedrijven gestart. Dat was 5 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is voor het eerst sinds februari dat het aantal nieuwe bedrijven is gedaald. Vooral in de agrarische sector en bij groothandels kwamen er vorige maand minder bedrijven bij. Het gaat om dalingen van respectievelijk 14 en 25 procent.

Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud universiteit in Nijmegen, verklaart het kleine aantal startende bedrijven door de gunstige arbeidsmarkt. Zo waren er vorige maand voor het eerst meer vacatures dan werkzoekenden. ‘Er zijn veel vacatures en in verschillende sectoren stijgen de lonen. In loondienst gaan wordt daardoor aantrekkelijker dan het starten van een eigen bedrijf.’ Legt Knobel uit.

Tegenover de startende bedrijven staan 7.996 ondernemers die gestopt zijn. Dat is 30 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. In totaal zijn er op dit 2.164.181 bedrijven in Nederland. Al sinds het begin van vorig jaar telt Nederland meer dan twee miljoen ondernemingen.

Toch een eigen bedrijf starten?

Kies je er toch voor om een eigen bedrijf te starten? Dan zul je een aantal zaken op orde moeten hebben. Allereerst moet je je inschrijven bij de KVK. De KvK geeft deze gegevens door aan de belastingdienst.

In bepaalde branches (zoals de gezondheidszorg) mag je sommige werkzaamheden alleen uitvoeren, waanneer je daartoe bevoegd bent. Daarom zou je de beroepseisen goed moeten checken. Zo zou je voor sommige werkzaamheden een diploma moeten halen of een opleiding hebben gevolgd.

Vervolgens ga je een website maken. Tegenwoordig kun je als startende ondernemer niet meer zonder. Hiermee breng je tenslotte je diensten of producten onder de aandacht van de doelgroep. Je kunt ervoor kiezen om je website te laten maken door een professioneel bedrijf, maar je kunt ook zelf een simpele variant bouwen.

Ook is het belangrijk dat de boekhouding van je onderneming op orde is. Veel ondernemers kijken er niet veel naar om, maar het moet toch echt gebeuren.

Balans boekhouden, oftewel het op orde brengen (en houden) van de financiële administratie, is namelijk verplicht voor ieder beginnend bedrijf. Je kunt ervoor kiezen om de boekhouding zelf bij te houden, of deze uit te besteden aan een professional. Tegenwoordig zijn er genoeg online boekhoudprogramma’s om je eigen financiële administratie te kunnen bijhouden.

Het volgende is van belang voor een goede boekhouding. Een zakelijke rekening openen zorgt ervoor dat zakelijk en privé gescheiden blijven. Zo worden er geen fouten gemaakt tijdens het bijhouden van de boekhouding.

En tot slot kun je het beste een aantal verzekeringen afsluiten. Zo verminder je het risico dat je later alsnog de rekening hiervan betaalt.

Lees ook:  Leren motorrijden

Recent

Wat kun je met Internet of Things doen?

Waarom woonboulevards massaal worden bezocht op feestdagen

Wat zijn de verschillen tussen automaat- en schakelrijlessen?

Innovatie en uitdagingen in de elektronica-industrie

Zo werkt de industrie aan energiebesparing en bedrijfsveiligheid

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings