Opletten geblazen

17/11/2020
330
Rijschool in Oosterhout

Vanaf maandag 16 november zet het Openbaar Ministerie een nieuw middel in tegen het telefoongebruik tijdens het rijden. Een nieuw systeem met een slimme camera maakt foto’s van appende bestuurders. Deze foto’s worden dan vervolgens direct doorgestuurd naar Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Mocht iemand dan dus betrapt worden dan bedraagt de boete 240 euro exclusief administratiekosten.

Eerste in Europa

Het systeem heeft al een paar keer proefgedraaid. Tijdens de proef werden op één dag 400 mensen gefotografeerd met hun smartphone in hun handen. Nederland is daarmee binnen Europa het eerste land wat gebruik maakt van dit nieuwe systeem.

Hoe werkt het?

De techniek die de camera’s gebruiken is het bekijken van de handen van een bestuurder. Het systeem zoekt de handen. Mochten deze dan vervolgens een smartphone hebben dan wordt de foto doorgestuurd naar het CJIB. Uiteindelijk volgt er nog een menselijke controle door een buitengewone opsporingsambtenaar. Er wordt alleen een foto gemaakt van het kenteken en de handen. Het hoofd van de bestuurder wordt niet gecontroleerd. Dit heeft namelijk te maken met de privacywetgeving in Nederland. De foto’s zijn van zo’n hoge kwaliteit dat alles er altijd duidelijk op is te zien. Het maakt dus niet uit of het dacht of nacht is. Bovendien werkt het systeem ook onder alle weersomstandigheden. Als kers op de taart is het systeem helaas ook nog eens makkelijk te verplaatsen.

Let dus op

Let er dus op dat het kan gebeuren dat je veel sneller gepakt wordt met je telefoon in de hand. Als je geen boete van 240 euro wilt riskeren dan kan het misschien beter zijn om even niet op die telefoon te gaan. Een andere optie is natuurlijk handfree. Toch blijft het beste nog altijd om gewoon even ergens te stoppen. Wanneer je dan stil staat kun je even kijken hoe je dat bericht op Instagram gaat beantwoorden. Dit leren de meeste bestuurders dan ook al tijdens de rijlessen van hun plaatselijke Rijschool in Oosterhout.

 

Telefoonhouder

Het kan daarnaast ook verstandig zijn om een telefoonhouder voor in de auto aan te schaffen. Met deze houder kun iemand handsfree bellen en berichten versturen. Bovendien is het met een telefoonhouder makkelijker om te navigeren. Daarnaast is het aanklikken van je favoriete muziek ook makkelijker. Dus een paar euro’s investeren in een telefoonhouder zorgt ervoor dat je uiteindelijk 240 euro bespaard. Bovendien lever je dan ook niet in op het comfort en de mogelijkheden van jouw smartphone. Zoek dus eens op internet naar een telefoonhouder voor in de auto.

Lees ook:  Waarom worden gamestoelen steeds populairder?

Recent

Het gevaar van schoonheidsidealen

Wat zijn de veiligste bestemmingen in 2024?

De binnenkant van de autoruit bevroren? Dit is wat je moet doen!

Het vermogen van Sylvie Meis

Web Wings groeit uit tot marktleider in online marketing

© Nieuwsbeest - 2024
Made with
Web Wings